Испания достига 10 млн. души напълно ваксинирани

Испания достига 10 млн. души напълно ваксинирани

Министърът на здравеопазването на Испания Каролина Дариас обяви в интервю за Първи канал на държавната телевизия, че властите искат да започнат ваксинацията на непълнолетни лица между 12 и 17 години, две седмици преди началото на следващата учебна година. Предложението на централното правителство ще бъде обсъдено с Комисията за обществено здраве, след като Европейската агенция по лекарствата одобри употребата на ваксината на „Пфайзер“ в тази възрастова група.

Каролина Дариас защити решението, взето от Комисията за обществено здраве, за незабавно разрешаване на употребата на еднодозова ваксина „Янсен“ за хората между 40 и 49 години, като по думите ѝ трябва да се внимава за риск от тромбози.

Целта на правителството е до края на лятото да бъде ваксинирано 70 % от населението и да има заболеваемост под 50 случая на 100 000 жители. Това ще вкара Испания в „зеления списък” на Великобритания и ще върне британските туристи, което ще съживи голяма част от икономиката на страната.

До тогава въпреки съпротивата на отделните автономни региони нощният живот ще бъде ограничен, категорична е Дариас. Тя очаква с днешните ваксинирани Испания да достигне 10 милиона души с пълна ваксинация, което е 21 % от населението на страната и близо 18 800 000 или почти 40 % от населението с една доза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *