Интересни факти за жените – от вещици до богини

По случай днешния Международния ден на жените – 8 март, в. „Дейли експрес“ и сайтът Факт ритривър публикуваха редица интересни факти:

– В гръцката митология първият бог, роден след Хаоса, е жена – Гея, майката Земя. Без участието на бог от мъжки пол Гея ражда Уран (небето), планините и Понт (морето).

– Според една от теориите Висящите градини на Семирамида във Вавилон – едно от Седемте чудеса на античния свят, са дело на асирийската царица Семирамида. Друго от чудесата, Мавзолеят в Халикарнас, е издигнат от Артемизия, съпругата на владетеля на Кария Мавзол.

– Най-ранната известна жена лекар е живяла в древния Египет преди около 2700 години преди Христа.

– Авторството на първия роман в света – „Сказание за Генджи“, написан в началото на 11-и век, се приписва на жена. Смята се, че литературната творба е дело на благородничката Мурасаки Шикибу.

– През 16-и век във Франция жените са могли да обвиняват съпрузите си в импотентност като мотив за развод. Обвинените мъже е трябвало да се доказват в обществен процес чрез успешно семеизпразване.

– Законопроект, представен през 1770 г. в британския парламент, предвижда всяка жена, носеща грим, да бъде наказвана за вещерство.

– Жените за първи път започват да носят обувки на високи токчета по примера мъжете, които през 17-и век се обуват по този начин, смятайки, че това е признак за висок статут и мъжественост.

– Порнографията през 19-и век отново връща на мода сред жените обувките на висок ток.

– Изисканите жени през 19-и век са отказвали да произнасят думата „крак“, смятайки че тя издава склонност към безразборни сексуални контакти. Вместо това дамите са употребявали думата „крайник“.

– До 1922 г. във Великобритания съществува закон, според който жената е била считана за невинна, ако извърши престъпление в присъствието на съпруга си, защото се предполага, че той я е принудил.

– Думата „вагина“ е използвана за първи път във филм през 1946 г. в продукцията „История на менструацията“ на „Дисни“. Филмът обяснява месечния цикъл и предлага съвети, които да помогнат на жените да се преборят с чувството за самосъжаление.

– Средната стойност на вагиналната киселинност е 4,5 pH – колкото тази на домат.

– В древните Египет, Гърция и Япония жените са използвали омекотен папирус, марля, увита около дървесина и хартия, за да попиват менструалното кървене.

– Някои жени се раждат с две матки. Състоянието е известно като Uterus didelphys. Често е съпътствано и от наличието на две вагини.

– Въпреки че мъжкият мозък е с 9 процента по-голям от женския, броят на мозъчните клетки и при двата пола е еднакъв.

– Заради повишеното производство на естроген през пубертета мозъкът на момичетата съзрява с около две години по-рано от този на момчетата.

– Предната поясна кора – частта от мозъка, която играе роля във взимането на решения, е по-голяма при жените.

– Жените говорят повече от мъжете. Изследване показва, че представителките на нежния пол произнасят около 20 000 думи на ден – с 13 000 повече от мъжете.

– Два от най-високите документирани коефициенти на интелигентност принадлежат на жени.

– Жените имат повече вкусови рецептори от мъжете.

– По света на всеки 100 жени се падат по около 106 мъже. Заради тенденцията представителките на нежния пол да живеят по-дълго, този процент се увеличава с възрастта. – Жените живеят средно с между две и пет години повече от мъжете, като това е валидно за всяка страна в света.

– По-голямата продължителност на живота не е „резервирана“ само за жените – женските орангутани и шимпанзета също надживяват мъжките.

– Най-висок е процентът на мъжете в Катар – на една жена се падат по 2,87 представители на силния пол.

– Най-висок е процентът на жените на Северните Мариански острови – на една представителка на нежния пол се падат едва по 0,77 мъже.

– В матриархалното общество на туарегите в Северна Африка мъжете, а не жените покриват лицата си.

– Жените в древния Рим са използвали грим, включващ разнообразни съставки – олово, зехтин, шафран, пот от гладиатори.

– Мария Стюарт, кралица на Шотландия, е първата жена, играла голф.

– Отоплителните уреди в автомобилите, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно са изобретени от жени.

– „Жената чудо“ (2017) е първият супергеройски филм с жена в главната роля, режисиран от жена.

– 43-годишна учителка е първата, спуснала се с дървена бъчва по Ниагарския водопад.

– На зимните олимпийски игри през 1924 г. единственият спорт, в който се допускат жени, е фигурно пързаляне. В дисциплината се представят 15 състезателки.

– Жените прекарват близо една година от живота си в колебания какво да облекат.

– Над 80 процента от представителките на нежния пол носят неправилен размер сутиен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *