Илхан Кючюк: Държавата има нужда от ключови реформи

Илхан Кючюк: Държавата има нужда от ключови реформи

Държавата има нужда от ключови реформи в образованието, в здравеопазването, в социалната политика. Това коментира пред bTV евродепутатът и кандидат за депутат от ДПС Илхан Кючюк.

„ДПС е политическа сила, която е доказала своята възможност и своя потенциал през годините. Време е обаче да кажем, че държавата има нужда от ключови реформи в образованието, в здравеопазването, в социалната политика. Затова ДПС излиза със своя много амбициозна програма, основана на два европейски приоритета – зеленият пакт и дигитализацията. Те ще доведат до сигурно икономическо развитие“, каза Кючюк. На въпрос защо Делян Пеевски отсъства от листите, Кючюк отговори: „Г-н Пеевски остава част от семейството на ДПС. Той сам реши да не се кандидатира за депутат“.

„Не избираме популисткия подход да даваме предизборни обещания. За нас разковничето е в икономиката“ – така той отговори на въпрос за размера на пенсиите и заплатите. „Голяма част от предизборната ни кампания беше фокусирана върху икономиката. БВП за 11 години управление на ГЕРБ е пораснал със 160%, при участието на ДПС за 8 години в управлението порасна с 260%. ДПС върна 16 млрд. дълг, ГЕРБ успя да направи така, че имаме 20 млрд. дълг.“, каза още той.

Според него проблемът с ваксините е показал недъзите не само у нас, но и в европейски план. „Трябва да се създаде мрежа от правила и обща политика за здравеопазване. Предстои предефиниране на индустриалната политика, доставката на продукти може да се възстанови чрез европейски ресурси. Но нямаме агенция, нови структури трябва да се създадат. Например по лекарствата и други агенции трябва да има. Това ще помогне за по-добро включване на България в процесите на ЕС и ще разкрие нови работни места“, смята Кючюк.

Според Кючюк има желание за партньорство в Северна Македония. „Поне декларативно, представители на управляващата партия и на опозицията го показват това“, каза той. Кючюк призна, че доверието е нарушено и трябва да се върнем към устоите на договора за добросъседство. „Трябва да има преговори след изборите, общата история е неизменна част и трябва да представим параметрите за общо бъдеще“, каза кандидат-депутатът от ДПС.По думите му няма официална политика за език на омразата, но има различни организации на неофициална политика и в София, и в Скопие. „Един национализъм поражда друг“, смята Кючюк. Той обясни, че още в самото начало на кампанията е каза, че ще се върне вероятно на работното си място в Брюксел като евродепутат и не подвежда избирателите си. „Не вярвам, че ГЕРБ може да реформира страната си, затова не може да се продължава по същия начин“, каза още Кючюк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *