Илко Стоянов потвърди за искането на Антон Стефов да строи военен завод край Зелен дол

Илко Стоянов потвърди за искането на Антон Стефов да строи военен завод край Зелен дол

Благоевградчанинът Антон Стефов е депозирал в Община Благоевград писмено инвестиционното си намерение да изгради военен завод за производство на бронирани коли. На среща с кмета Илко Стоянов завчера е коментирано искане на бизнесмена за предоставяне на общински терен, подходящ за реализиране на плановете му в района на бъдещата индустриална зона при с. Зелен дол. В момента тези терени са пасища и земеделски земи. Намерението на милионера за първи път се коментира преди около 2 г., по време на управлението на екипа „Томов”, но заради липса на подходящ общински терен преговорите тогава бяха замразени.

„На финала сме на първата фаза за одобрение на индустриална зона. Преди дни РЗИ даде положително становище за обособяването й при кръговите кръстовища към с. Зелен дол и ако до понеделник екипът ми е готов с изменението на ОУП, ще внеса искането за преотреждане на имотите веднага на сесия на ОбС. Това е важно за града, за да можем да пристъпим към изработване на ПУП, с който да представим подробно зоната като индустриална“, съобщи добрата новина кметът Илко Стоянов.

В разговора си с А. Стефов той обяснил, че като първа стъпка предстои да бъдат одобрени 650 дка за индустриална зона и веднага щом това стане, ще предприеме стъпки за почти двойното й разширяване с включване на посочените от него имоти. Бизнесменът е декларирал намерението си да осигури 500 работни места, със заплати доста над средните за страната.

Антон Стефов е емигрант в Канада, основател на водещия световен производител на бронирани автомобили international Armored Group с производства в САЩ, ОАЕ и Турция. Наскоро стартира изграждането на четвъртата поред и най-голяма производствена база на компанията в Бургас, където планира да произвежда цялата гама изделия на IAG – над 150 модела бронирани автомобили, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани, включително и най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“, пише „Струма“.

Преди около 7 г. богатият българин изяви готовност да финансира изграждането на актова зала за нуждите на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград, но по независещи от него причини това така и не се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *