Изследване: Караме най-старите коли в Европа – не е шега!

Това, че България има най-старият автомобилен парк в страните от ЕС, не е изненада. Още през февруари от Асоциацията на автомобилните производители у нас обявиха, че средната възраст на колите по родните пътища е 19 години. Сега анализаторите от Autostat разкриват какво е положението в другите държави.

Най-младият автопарк е този на Люксембург, където средната възраст на автомобилите е 6,5 години. В топ по този показател са Великобритания, която напусна ЕС – 8 години и Австрия – 8,3 години. Средната възраст на колите в ЕС е 11,5 години, което е близо 2 пъти по-добър показател от България.

Логично, най-старите автомобили се карат в страните от Източна Европа. В Хърватия средният показател е 14,6 години, в Чехия – 14,9 години, в Естония – 16,7, в Литва – 16,8, а в Румъния – 16,5 години. Благодарение на това, че има голямо производство на своята територия, средната възраст в Русия е 13,9 години.

Експертите обясняват сравнително високият показател за Европа не само с факта, че в голяма част от държавите от ЕС хората нямат възможност да си купят нови автомобили. В някои държави много от превозните средства са добре запазени през последните години и не се налага тяхната замяна с нови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *