Изоставените молове стават жилища в Калифорния

Изоставените молове стават жилища в Калифорния

Политиците в Калифорния са изправени пред един проблем, който не е възниквал никога досега в историята: какво да правят с растящия брой търговски центрове и големи магазини, които остават празни заради е-търговията, пише AP.

Един възможен отговор в пренаселена Калифорния е градовете да изградят жилища на тези места — които вече имат достатъчно паркопространство и са близо до съществуващи квартали. Но местните закони не позволяват изграждането на жилища в тези локации, а промяната на устройствените планове често е толкова сложна задача, че предприемачите не се заемат. За местните власти промяната не носи ползи: те предпочитат да намерят нови ритейлъри, тъй като приходите от данък продажби са по-високи от местните жилищни данъци.

В Калифорния обаче има ужасяващ недостиг на жилища, а проблемът става все по-свиреп. И изглежда, че политиците са готови да променят досегашните си виждания.

Миналата седмица бе одобрен законопроект от Сената в САЩ, който ще позволи на предприемачите да изграждат жилища върху локации, на които преди това е имало магазини, без да има нужда да се променят устройствените планове. Друго предложение, според което местните власти ще бъдат компенсирани да променят предназначението на отделните локации.

Ако промените бъдат окончателно приети, се смята, че Калифорния ще бъде първият щат, който ще позволи изграждането на многосемейни жилища на мястото на молове. Предприемачите ще трябва да спазват настоящите стандарти, но законът ще ограничи частично възможността на властите да отказват одобрение на отделните проекти. Затова и някои местни лидери не харесват идеята.

Проблемите на големите магазини и търговски центрове започнаха още преди пандемията, но здравните мерки срещу вируса забързаха тенденцията. Анализ на UBS показва, че е-търговията ще нарасне до 25% от всички продажби на дребно до 2025 г. Банката прогнозира, че 100 хил. магазина в САЩ ще трябва да затворят.

Междувременно Калифорния ще трябва да изгражда поне 180 хил. нови жилища годишно, за да се справи с търсенето, според доклад на щатската администрация. През последното десетилетие обаче щатът успява да постигне едва 80 хил. годишно. Това е и една от причините средната цена на една къща да достигне $758 990 през март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *