Измами по морето: Жена предлага ваканционни жилища и изчезва с капарото

Сигнал за схема за измама с ваканционен апартамент на морето подадоха потърпевши до Bulgaria ON AIR. Жена, която се представя в интернет като Мима Пеева, предлага луксозни апартаменти в кооперация в Поморие само срещу 50 лв. на вечер. Наша проверка обаче показа, че тук такава жена няма, не се предлагат и апартаменти под наем.

Каква е схемата? Събира задължително капаро от всички желаещи да почиват в Поморие, след което просто изчезва.

Привлечена от луксозния апартамент на крачка от плажа в Поморие, Гергана решава да запази почивка за семейството си през август.

„Цената ни изненада и много ни хареса – 50 лв. нощувката. Затова ни привлече вниманието, не беше точно това, което искахме, но на тази цена е чудесно“, разказа Гергана Трандева.

Контактът с жената ставал само чрез профила ѝ във Facebook и с чужд номер във Viber. Гергана превежда капаро за почивката, като изискването е да не е по банков път, след което наемодателката просто спира да отговаря.

„Неин личен телефон нямам, само Viber номер, синът ѝ е с английски номер“, добави тя.

Емилия и Илиан от Димитровград правят опит да наемат същия апартамент, но ниската цена ги кара да се усъмнят.

„Докато ние се лутахме, че не можем да повярваме, че толкова евтино можем да отидем на почивка, изведнъж ми излиза публикация във въпросната група, че апартаментът се намира в Пловдив“, обясни Емилия Благоева.

От агенция в Пловдив, които дават наистина апартамента в Поморие, също са притеснени от измамата. „Той се дава под наем в Пловдив, от агенцията и от собственик. В момента апартаментът е нает. Това се казва кораб или лодка – един вид да прихващат клиенти с фалшиви обяви“, поясни Ангел Филипов от агенция „Костадинов имоти 1“ в Пловдив

„Има 193 коментара, някои вече са пратили капаро. Най-вероятно има 10 фалшиви профила да казват, че са спали там. Снимките бяха на възрастни хора, най-вероятно са откраднали от Facebook“, посочи Илиан Пенев.

Ваканционни жилища в кооперацията в Поморие имат предимно руснаци и българи, които живеят в чужбина.

Към момента все още не е ясно колко са измамените и дали профилът на жената във Facebook не е фалшив. От МВР – Бургас призовават измамените да подадат жалби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *