Иззеха фалшив зехтин от магазините в Петричко

Стотици бутилки и метални кутии с фалшив зехтин са спрени от продажба в редица търговски обекти, след съвместна проверка на полицията и областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните в Благоевград. Най-вероятно количествата са били внесени от Солун, където преди седмица беше разкрит склад, в който българско олио е било смесвано с други добавки и етикетирано като зехтин екстра върджин, съобщи БНР.

Акцията на полицията и Агенцията по безопасност на храните е проведена в търговски обекти и складове в Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич и в района на ГКПП Кулата. При проверките са открити сериозни количества фалшив зехтин, който е бил с етикет , представящ маслиново олио от най- висок клас, потвърди областният директор на БАБХ д-р Михаил Бащавелов:

„По искане на директора на полицията бяха извършени проверки, които са по пътя за Кулата. Открити са нередности по отношение на обектите и стоката в тях, най-вече зехтин. Блокирани са всички продукти, които са нередни. Предполагам, че има връзка с това, което се случва в Гърция, но не знам“.

Масираните проверки бяха разпоредени, след като миналия петък полицията в Солун задържа двама мъже-баща и син, които внасяли олио от България и след като му добавяли примеси, го продавали като зехтин екстра върджин. В склада им са открити 13 тона олио, като половината от него вече е било бутилирано и опаковано като маслиново олио екстра качество. Фалшивият зехтин се продавал както в България, така и в Гърция.

По закона за храните санкцията за търговците, предлагали в обектите си фалшивия продукт, е от 2000 до 6000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *