Иде лято: В Гърция опънаха шезлонгите на плажа

Гърция се надява да отвори отново вратите си за туристи от 14 май, като залага на „ускоряване на програмата за ваксинация“ и „изграждане на първа имунна стена“ на населението й дотогава, посочи правителствената говорителка Аристотелия Пелони, съобщи АФП.

Междувременно чадъри и шезлонги вече се разполагат по гръцките плажове в очакване на първите туристи. В над 80 курорта тези дни бяха опънати шезлонги и разпънати чадъри, като условието е заелите да спазват дистанция от поне 2 метра. Когато са извън зоната на плажа, туристите трябва да са с маски.

Програмата за ваксинация, наречена „Операция свобода“, „се ускорява“ и „очакваме увеличение на доставките на ваксини през второто тримесечие, включително 1 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“, съобщи Пелони пред журналисти. Тя обясни, че целта на правителството е да завърши до май ваксинирането на лицата над 60-годишна възраст, което по думите й „ще позволи изграждане на първа имунна стена през май“.

Въпреки пик в пандемията, министърът на туризма Харис Теохарис обяви, че чуждестранните туристи ще могат да посещават Гърция отново от 14 май, което е един месец преди откриването на туристическия сезон през 2020 г

Гръцкото предложение за ваксинационни паспорти засега не среща подкрепа в ЕС, но според новия здравен протокол на Атина, в страната ще могат да влизат: „Хората, които са ваксинирани, които имат отрицателен тест или които са преболедували вируса и имат антитела, са добре дошли в Гърция“, каза министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис.

Туристите ще бъдат подлагани на бързи тестове на случаен принцип и няма да се налага да се карантинират. В случай на заразяване, ще бъдат настанявани в специални центрове за сметка на държавата. Освен мерките за дезинфекция на местата, които туристите посещават, се предвижда и всички наети в сектора да бъдат ваксинирани.

„Планът е до началото на лятото всички да бъдат имунизирани. Дори да има такива, които не са, ще бъдат тествани редовно – най-малко веднъж седмично, за да бъде сигурно, че сме направили всичко възможно персоналът да е в добро здраве“, каза министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис.

На този етап над 1 милион от 11 милиона жители са били ваксинирани, от които 400 000 са получили и втора доза от ваксината.

Гърция с основание взима мерки. Близо една пета от БВП на страната е от туризма, а един от всеки петима гърци работи в сектора. 2020-а е била рекордно слаба – Гърция е посрещнала едва 7 млн. и 400 хиляди летовници. Година по-рано те са били над 31 млн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *