Ива Накова: Всеки в село Бачево носи в сърцето си Тодоровден

Тази година празникът Тодоровден, който събира жителите на село Бачево и гости от целия регион, няма да се състои. Празникът беше отменен заради епидемичните мерки.

В разложкото село Бачево Тодоровден се празнува от незапомнени времена, а с годините той стана и официален празник на селото. „Всеки приема празника доста лично, много присърце. При всички случаи традицията ще остане“ – сподели за Радио Благоевград Ива Накова, председател на Сдружение „Ортосия“.

„Тази година няма да бъде честван така, както предни години и заради ограничителните мерки, и разбира се в името на това да се спаси здравето на хората. Отпадат кушиите, отпада и празничното хоро, което се прави всяка година. Това е хорото след обяда с гост-изпълнител, с много настроение и с различни изпълнители и самодейци от читалището“ – каза още Ива Накова.

Тя припомни някои от традициите на Тодоровден. Например това, че мъжете имат задачата да загледат, да изберат своята бъдеща булка. Момите пък се обличат с най-красивите носии. „Тодоровден идва с пролетта, носи нов живот, нови надежди, нови неща, а защо не и нова любов? Най-вече в основата на този празник е любовта. Любовта към конете, но и любовта между хората“.

Друга традиция е жените, които са се омъжили през изминалата година, да се поклонят на своите свекърви в знак на почит и уважение, да покажат колко работни са. Те се покланят три пъти и колкото по-ниско се покланят, толкова по-ниско ще могат да жънат през лятото. След ритуалния поклон се прави друг много важен ритуал – захранването на конете. Захранването е с пет елемента.  В основата е хлябът. Той се приготвя в четвъртък преди Тодоровден. Два са ритуалните хляба – Св. Тудор и Св. Петка.  Хлябът може да бъде под формата на подкова, може да бъде кръгъл и съответно отгоре да е изобразена подкова или конска глава. Следващите елементи са сол за кърмило, царевица – за да припкат конете, чесън против уроки. Захранват се и със захар, за да бъдат зъбите на конете бели и да блестят като диаманти.

„Почти във всяка къща има кон“ – разказа още в ефира на Радио Благоевград Ива Накова.

„В Бачево живеем около 1 800 човека, със сигурност конете са много. Конят е част от семейството. Няма как това животно, останало от отколешни времена, да не бъде днес част и от традициите, част и от бита и изобщо от живота на бачевци. Празникът ще пребъде, макар и в тази ситуация, макар и съвсем, съвсем символично, ще бъде отбелязан.  Мисля, че всеки в сърцето си ще го отбележи по своя начин и ще го отпразнува вкъщи с най-близките си хора“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Пълна трагедия! Погребват на рождения му ден издъхналия внезапно след ваксиниране Ивайло
Next post „Убитият“ от ваксината Ивайло бил жертва на инфекция