Ива Накова: Всеки в село Бачево носи в сърцето си Тодоровден

Ива Накова: Всеки в село Бачево носи в сърцето си Тодоровден

Тази година празникът Тодоровден, който събира жителите на село Бачево и гости от целия регион, няма да се състои. Празникът беше отменен заради епидемичните мерки.

В разложкото село Бачево Тодоровден се празнува от незапомнени времена, а с годините той стана и официален празник на селото. „Всеки приема празника доста лично, много присърце. При всички случаи традицията ще остане“ – сподели за Радио Благоевград Ива Накова, председател на Сдружение „Ортосия“.

„Тази година няма да бъде честван така, както предни години и заради ограничителните мерки, и разбира се в името на това да се спаси здравето на хората. Отпадат кушиите, отпада и празничното хоро, което се прави всяка година. Това е хорото след обяда с гост-изпълнител, с много настроение и с различни изпълнители и самодейци от читалището“ – каза още Ива Накова.

Тя припомни някои от традициите на Тодоровден. Например това, че мъжете имат задачата да загледат, да изберат своята бъдеща булка. Момите пък се обличат с най-красивите носии. „Тодоровден идва с пролетта, носи нов живот, нови надежди, нови неща, а защо не и нова любов? Най-вече в основата на този празник е любовта. Любовта към конете, но и любовта между хората“.

Друга традиция е жените, които са се омъжили през изминалата година, да се поклонят на своите свекърви в знак на почит и уважение, да покажат колко работни са. Те се покланят три пъти и колкото по-ниско се покланят, толкова по-ниско ще могат да жънат през лятото. След ритуалния поклон се прави друг много важен ритуал – захранването на конете. Захранването е с пет елемента.  В основата е хлябът. Той се приготвя в четвъртък преди Тодоровден. Два са ритуалните хляба – Св. Тудор и Св. Петка.  Хлябът може да бъде под формата на подкова, може да бъде кръгъл и съответно отгоре да е изобразена подкова или конска глава. Следващите елементи са сол за кърмило, царевица – за да припкат конете, чесън против уроки. Захранват се и със захар, за да бъдат зъбите на конете бели и да блестят като диаманти.

„Почти във всяка къща има кон“ – разказа още в ефира на Радио Благоевград Ива Накова.

„В Бачево живеем около 1 800 човека, със сигурност конете са много. Конят е част от семейството. Няма как това животно, останало от отколешни времена, да не бъде днес част и от традициите, част и от бита и изобщо от живота на бачевци. Празникът ще пребъде, макар и в тази ситуация, макар и съвсем, съвсем символично, ще бъде отбелязан.  Мисля, че всеки в сърцето си ще го отбележи по своя начин и ще го отпразнува вкъщи с най-близките си хора“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *