Иван Хиновски: И в енергетиката имаше задкулисие, което доведе до разкола

– Г-н Хиновски, както става с „Има такъв народ“ или „Има такъв разцепен народ“, както сполучливо се изрази Виктор Николаев?

– Това се получава, когато няма консенсус по-най-важните въпроси – и следва разцепване. Нормално.

– Най-важните въпроси, по които настъпи разколът?

– Едното е парите за пътища, начинът за тяхното използване, договарянето им, отношение към подизпълнители. Другата тема, която се премълчава, е енергетиката. Там също има доста неясни икономически отношения и рискове, които не се осъзнават. Управлението на енергетика не може да се каже, че бе брилянтно. Някои от тези хора си мислеха, че правят нещо, но въобще не им бе ясно накъде се развиваха нещата.

– Как оценявате бурните събития в понеделник като член и два пъти депутат от ИТН?

– Много хора в ИТН са разочаровани от една или друга политика. В мен също се натрупа много горчивина от пълното пренебрежение на това какво знам и мога. Партията трябваше да застане на първа позиция, за да се решат обещаните от нас решения на сериозни проблеми. Най-малкото да се приеме бюджет. Част от членовете на ИТН просто решиха да вземат нещата в свои ръце и се отцепиха. Това е обща визия на тази група депутати и е достойно, че те я споделиха в публичното пространство. Това не е предателство, а достойна позиция, която трябва да се уважава!

– Къде са заблудите в енергетиката?

– Най-голямата е, че ще можем бързо да се откъснем от зависимостта от доставките на руски газ. Мислехме си – край, вече сме обезпечени. Но това не е така. За мен трябва да има дългосрочни договори със сериозен партньор, избран въз основа на открит международен търг. Но това не се направи от досегашните управляващи в енергетиката. Те си мислят, че чрез доставка танкер по танкер може да обезпечим потреблението на природен газ. Много рискова стратегия.

– Стана един очеваден гаф между кадрите на ИТН. Излиза заместник-министър Пламен Данаилов и казва, че партията поискала възобновяване на преговорите с „Газпром“. Веднага обаче министър Николов го опроверга. Къде е истината?

– Това показва какъв е бил стилът на управление на Александър Николов: ограничаване на кръга от експертни мнения и стесняването им до тесен кръг съветници, прекалено самоуверено. До края това момче не разбра, че той не управлява банка, фонд или осигурителна компания, а сложен механизъм, който изисква много, много знания…

– Кой го докара тогава?

– Усещам намеса на някакви други интереси, въпреки че точно аз му направих първото интервю, харесах го и го предложих на Тошко Йорданов. За мое съжаление, него продължават да го наричат „избора на Хиновски“. Но това се случи по време на 46-ото Народно събрание. Харесах начина му на мислене, имаше модерна визия за управление на енергийните дружества. Между другото, той разбира от финансово управление на енергетиката, не и от технологично и структурно. Затова, въпреки къртовския труд по определяне и осигуряване на помощите за бизнеса, за 6 месеца енергетиката затъна в технологично бездействие и липса на развитие от гледна точка на реформи, нови проекти, разработване на стратегия.

– Засега петима отцепници, но…

– Нямам представа колко ще станат, но определено има недоволство в парламентарната група. Хората чувстват, че няма демократичност, решенията се вземат по един недостатъчно прозрачен начин, без обсъждания, без право да задават въпроси. И това ги е принудило да напуснат.

– Тоест, потвърждавате, че Тошко Йорданов свежда някакви решения на Слави и никой няма право да разсъждава?

– Не знам дали са на Слави, или на някакво друго задкулисие, но във всички случаи в атмосферата витаеше някаква загадъчна обстановка.

– Вече стана въпрос за два подкупа, предлагани на ИТН, за да осигури депутати. Единият е за милион евро към Георги Георгиев след изборите миналия април, а другият – прочутото „500 К“ към Радостин Василев след юлските. Какво знаете?

– Това с „500 К“ беше измислен сценарий. Всяване на смут и раздор с цел медийни ефекти. За споменатата случка от Георги Георгиев не съм чувал нищо. А и вече съм тотално отстранен от вътрешната кухня.

– Не сте ли вече съветник?

– Не, само член на ИТН. Бях автор на предизборната програма и основен преговарящ за изготвяне на коалиционното споразумение за енергетиката. Дори водещ на преговорите. Но Николов постепенно ме елиминира. Или се плашеше от мен, или му беше разпоредено да изолира хора с независимо експертно мислене. През цялото време досега аз не знаех какво става, каква е политиката на партията в енергетиката. И го казах на Тошко няколко пъти. Не може да съм бил съавтор в разработване на най-добрата управленска енергийна програма по признания на много наши и чужди специалисти, работодатели и профсъюзни дейци, а да се окажа аут. Това ми изглеждаше някакво задкулисие.

– И Тошко Йорданов какво отговори?

– Мълчи в такива случаи. Или ме пращаше да говоря с Александър Николов.

– Казвате „задкулисие“, няколко пъти се спомена кръгът „Делта Хил“, че ръководи Слави Трифонов. Чули ли сте нещо?

– Чул съм за такъв сценарии, но не мога да приведа факти. Имало дори някакъв бизнес клуб, който предлагал и формирал политики.

– Чии интереси в енергетиката се защитават?

– Нямам идея. Вижте, нормална практика по цял свят е подобни клубове да имат своите интереси. Би трябвало държавата да защитава своите интереси. Например чрез открити търгове държавата да прави разширението на „Чирен“, вноса на втечнен газ. Хубаво, сега е аварийно решение. Но следващата стъпка трябва да стане с открит търг. И договорът да е поне една година, с определен финансов модел, прогнозни цени. Нали Николов бе силен по финансите, разбира ги, казва. Това е държавническото мислене.

– Опозицията обвини Петков и Василев, че са побързали да подпишат за американските танкери, тъй като посредникът ще прибере милиони комисиони?

– Във всяка сделка може да се търси подозрение, особено ако е направена в състояние на „неотложност“. А и аз бих постъпил като премиера, ако моментът е критичен.

– Лично Вие за продължаване на контракта с „Газпром“ ли сте, или поне за предоговаряне до декември?

– Не го наричайте „предоговаряне“. Трябваше да се уточнят текущо с „Газпром“ редица нововъзникнали обстоятелства по договора, както сега се пишат за количества и заявки. Да изяснят това превалутиране, да предложат фиксиран курс за определен период от време, ако трябва, да се хеджират въпросната цена. Целта е да има сигурност и предвидимост на цената. Но в този договор има и друг сложен проблем. Окей, факт е, че „Газпром“ нарушава договора с тази едностранна промяна на условията. Но ние сме в хипотезата на друго сериозно нарушение: „Булгаргаз“ не спазва клаузата „взимай и плащай“. Тоест, утре „Газпром“ може да предяви иск за щети и да каже: Ние произвеждаме количества природен газ, който ви предоставяме, но вие не го взимате, не го плащате и ние губим. А сте длъжни! Обсъждан ли е този казус? Водени ли са преписки по тази тема! Може да ни се изсипят стотици милиони долара неустойка! Както ни осъдиха руснаците за АЕЦ „Белене“, дали не може да се случи и сега?! И както нямаме достатъчно юридическа експертиза по международни казуси, като нищо ще ни осъдят. Досега по мои изчисления са над 350 милиона. Тази клауза трябваше да бъде изчистена.

– Виждали ли сте договора?

– Не, той е топ секретен.

– Как ви се струва, ще расте ли цената на газа?

– До есента няма. В момента всички производители на втечнен газ оферират за Европа. Въпросът е, че няма достатъчно инфраструктура. Ние имаме още една възможност – да ползваме турската газопреносна система. Но по въпроса не се работи, по моя информация.

– Прогнозата Ви – ще оцелее ли правителството?

– Дано! Би трябвало да се приеме този бюджет. На дневен ред са цените на газа в дългосрочен план. Кой ще го прави?

– Служебното правителство, биха отговорили мнозина. Не е ли така?

– То няма правомощията по куп юридически казуси, за които трябва решение на парламент. Ето, наред са 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост. Би трябвало да си затворят очите за други неща в името на основните конструкции, които крепят държавата.

– Има ли тема „Македония“ зад оттеглянето на ИТН от коалицията?

– Това е емоционална тема, но едва ли е в основата на всичко.

в. „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *