Зърнопроизводители излизат днес с трактори на протест срещу вноса на жито от Украйна

Около 50 зърнопроизводители от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол излизат днес, в деня за размисъл, с машините на протест. Сборният пункт е в 12,00 ч. в местността Бинека до АМ „Струма“, на пътя Дупница-Кюстендил, съобщиха организаторите. Те са внесли уведомление в Общината и в полицията.

Тракторите ще се движат до с. Дяково, до входа на с. Пиперево на главен път Е-79.

Организатор на протеста е дългогодишният фермер Георги Милушев, арендатор на 7000 дка земя. Ето какво заяви той за „Струма”: „Излизаме на протест. Вносът на евтино жито от Украйна ще ни доведе до фалит. Очаквам наесен много колеги да спрат да се занимават със зърнопроизводство. Вносното жито е на цена от 30 ст. за кг. Нашата продукция от миналата година стои по складовете. Държавата ни изкупува житото по 36 ст за кг, а себестойността му е около 75-80 ст. за кг, пише „Струма“.

Миналата година поскъпнаха горивото, торовете… Намалиха ни субсидиите от 40 лв. за дка на 20 лв. Сега има изменения за финансово подпомагане на фермерите, но все още никой не ни ги е разяснил, работим на тъмно. Отглеждаме реколта, но не знаем какво ще е подпомагането ни от ДФ „Земеделие“. Готови сме да стачкуваме всеки ден, докато някой ни чуе в тази държава“, категоричен е Г. Милушев.

Колегата му Иван Грънчаров, който е арендатор на 8000 дка в Дупнишко, заяви: „Аз ще отида на протеста. Житото, което произведох миналата година, съм го продал в Гърция още на зелено за по 65 ст. за кг. Имам гондоли и с тях го транспортирам. Имам договори от няколко години. Заради вноса на жито от Украйна цената на нашата пшеница ще падне до 25 ст. за кг. За такава цена се продаваше житото преди 10 г. Някои спекуланти надуха цените на житото до 80 ст. за кг, но цените ще се нормализират в рамките на 3 г. Така е и с горивата.

Цената им скочи до 3,50 лв. за литър, но нито една държава в Европа не сваля цените, въпреки че в момента те падат на борсите. При пазарната икономика цените се регулират от пазара. Нещата ще се урегулират от самосебе си“, смята Ив. Грънчаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *