Знаете ли… Къде се намира единствената българска пустиня

Знаете ли… Къде се намира единствената българска пустиня

Когато става дума за пустини, автоматично започваме да си мислим за Азия, Африка, дори Северна Америка, но никога за Европа. А всъщност на Стария континент има цели 8 пустини.

Още по-изненадващото е, че една от тях се намира в България. Малко са хората, обаче, които са наясно с този факт.

В Европа им истински пустини и полупустини, които са разположени най-вече в Испания, Италия, Сърбия и Румъния. Уникалните земни образувания и местоположението им ги превръщат в идеални европейски туристически атракции, пише World Atlas.

Българската пустиня се намира на място от територията на страната, където най-малко бихме очаквали – близо до морето. Местността е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа и една от двете естествено формирани пустини в Европа, като другата е пустинята Табернас в Испания.

Точно там може да се види и един невероятен природен феномен – Побитите камъни. Известни са още като „Каменната гора“.

Разположени са на км западно от Варна, от двете страни на главния път Варна – София, между селата Слънчево, Страшимирово и девненския квартал „Повеляново“. Разпределени са на 18 големи и малки групи на площ от 7 кв. км.

Най-известна е групата „Център-Юг“. Тя е разпложена на 18 км западно от Варна. В нея се наброяват около 300 големи и малки колони, високи до 6 метра. Наричат я още „Диклиташка група“.

„Страшимировската група“ също е много впечатляваща. Разположена е на юг от основната група, до с. Страшимирово и е съставена от четири близки един до друг ансамбъла с много различни по големина и форма структури. Характерна особеност на колоните тук е, че са издути по средата, сякаш два пресечени конуса са слепени за основите си, като някои от тях достигат до 9 м в диаметър.

По-известните групи са: Слънчевска, Централна, Дренака, Тетерлика, Белославска, Голям връх, Авренска поляна. Много интересна е групата в местността Кариерата край Девня – нейните колони удивително наподобяват вкаменени дървета.

Природната забележителност представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10 м., кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове, разпилени по целия комплекс.

От хилядолетия природата извайва каменните късове, за да ги превърне във впечатляващи скулптури, наподобяващи хора, животни, чудовища, митични същества. „Каменните стражи“, „Камилата”, „Трона“, „Каменната гора“ са имената само на част от тези природни пластики.

Пространствата между колоните са заети от сиво-жълти пясъци, върху които е развита предимно тревна растителност с преобладание на пясъколюбиви видове.

В „Побити камъни“ се опазва единственото находище в България на растението твърдолистна песъчарка – световно застрашен вид. Природната забележителност е важно местообитание на 4 световно застрашени, 2 застрашени и 8 защитени вида растения в България, информира devnya.bg.

Най-голямата мистерия около Побитите камъни е свързана с тяхното формиране. За произхода им има много хипотези, които могат да се обединят главно в две групи – за органичния и неорганичния им произход. Първите са свързани с кораловите организми и други. Според вторите произходът им се обяснява с призматичното изветряне на скалите или с образуването на пясъчно-варовикови конкреции и др.

За да бъдат опазени, през 1937 г. са обявени за природна забележителност. На цялата им площ е забранено всякакво строителство, изземане на пясък, разрушаване на самите колони, провеждане на минно-геоложки дейности, дори залесяване.

Единствените известни подобни образувания на планетата се намират в Шарк Бей в Национален парк Намбунг в Австралия, посочва Atlas Obscura.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *