Змия, живяла в днешна Индия, вероятно е тежала един тон

Змия, живяла в днешна Индия, вероятно е тежала един тон

Древна змия, живяла на територията на днешна Индия, вероятно е била по-дълга от училищен автобус и е тежала един тон, съобщи АП, цитирайки научно изследване по повод открити край въглищна мина фосили.

Дължината на змията се изчислява между 11 и 15 м. Това е сравнимо с най-дългото досега влечуго, чиито останки са открити Колумбия – 13 м. Най-дългата съвременна змия в днешна Азия е малайският мрежест питон – 10 м.

Откритата в Индия древна змия е живяла преди 47 млн. години. Тя е населявала западната част на полуострова, където е имало вечнозелени гори. Вероятно е тежала 1000 кг, се казва в изследването, публикувано в сп. „Сайънтифик рипортс“, предава БТА.

Древната змия е получила името Васуки (Vasuki indicus) на името на митичния цар-змия Васуки, който се увива около врата на Шива, каза Дебаджит Дата от Технологичния институт в Рурки, който е съавтор на изследването.

Вероятно заради големите си размери змията се е придвижвала бавно.

Части от гръбнака на влечугото са били открити през 2005 г. от Сунил Баджпай, втори автор на изследването. Двамата учени са сравнили повече от 20 фосила на гръбнак със скелети на съвременни змии, за да изчислят размерите.

Не е ясно с какво се е хранела змията. Според фосили, намерени в региона, това влечуго е живяло сред сомоподобни, костенурки, крокодили, примитивни морски бозайници, които вероятно са ставали жертва на големия хищник.

Другият изчезнал гигантски хищник – титанобоата, открита в Колумбия, вероятно е живяла преди 60 млн. години.

Тези две змии са живели във време на екстремни климатични промени, каза Джейсън Хед, палеонтолог от университета в Кеймбридж. Гигантските студенокръвни са използвали високите температури, за да достигнат огромни размери.

На теория е възможно глобалното затопляне днес да подпомогне растежа на змиите. Но сега климатът се променя твърде бързо, за да могат змиите отново да станат гиганти, коментира Хед, който не е сред авторите на изследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *