Змийският лапад премахва огнищата на псориазиса

Псориазисът е заболяване, при което клетките се делят многократно по-бързо от нормалното. Това предизвиква удебелени и зачервени участъци от кожа, покрити с бели люспи. Тези образувания могат да се появят по цялото тяло, но са най-често присъщи за скалпа, лактите, коленете, долната част на гърба.

В повечето случаи, тези образувания са само в някои части на тялото, но при по-сериозни състояния може да обхващат и по-големи участъци.

Псориазисът не се предава от човек на човек, но членове на едно и също семейство са по-предразположени към заболяването.

Псориазисът най-често се появява в пубертетските години.

Алопатичната медицина все още няма краен лек за псориазиса. Заболяването минава през цикли, като обривът се появява и затихва, а в даден момент влиза и в ремисия.

Въпреки това от години има случаи на специалисти, които успешно успяват да потушат причините за заболяването и да го увладеят.

Какво причинява псориазис

Точните механизми на заболяването не са известни, но проблемите с кожата се дължат на възпаления и бързо натрупване на клетки. Старите клетки биват избутвани на повърхността от много бързо генериращи се нови клетки. Това струпване води до бледи и сребристи люспи.

Факторите за заболяването не са напълно ясни, но генетиката и околната среда определено са от значение.

Една от главните теории е външни фактори, комбинирани с имунната система.

Симптоми

Симптомите на псориазис варират според различните видове. Общите симптоми включват: червени петна по кожата, покрити с дебели сребристи люспи; белеща се кожа по скалпа.

Тези обриви могат да: сърбят; бъдат болезнени; да се напукат и кървят. Най-често обривите са в определена зона на тялото: долната част на гърба, лактите, коленете, краката, ходилата, скалпа, лицето и дланите. В по-тежки случаи, обривът започва да обхваща големи области на тялото.

Народната медицина на помощ

  • Змийският лапад, който в народната медицина е известен още като змийско грозде или змийска хурка, расте във влажни и гористи места, покрай потоци и реки из цялата страна. Използват се грудките, които се вадят през есента или пролетта. Има противовъзпалително, регенеративно, обезболяващо, кръвоспиращо и бронхолитично действие. Използва се при бронхити, язвена болест, пясък в бъбреците и пикочния мехур, емороиди, псориазис, подагра.
  • Не бива да се употребява при хора с чернодробна и бъбречна недостатъчност. Грудките в сурово състояние са токсични, но след варене губят отровното си действие
  • Дозиране и начин на употреба: нарязани грудки се киснат една нощ в студена вода в съотношение 1:100, приема се по 1 ракиена чаша 20 мин преди ядене 3 пъти на ден. Билката е отровна и лечението се провежда под лекарски контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *