Зимните гуми поскъпнаха с до 60 лева за комплект

Зимните гуми поскъпнаха с до 60 лева на комплект, показва проверка на „Монитор“. По-високи цени се наблюдават и по отношение на някои услуги, като например монтажа им – при повечето автосервизи той е около 10 лева за лека кола и 15 лева за джип.

По-големите центрова предлагат и VIP услуга демонтаж и монтаж с роботизирана машина. Устройството позволява автоматично придобиване на размерите на колелата, автоматично позициониране на инструмента и безконтактно отделяне на гумата от джантата с минимизирано напрежение и разтягане. При нея цената скача значително, но автосервизите не посочват конкретния й размер.

„Цените на гумите са се вдигнали. Няколко години поред те въобще не бяха пипани и си

стояха едни и същи

коментира Вельо Манев, който е собственик на център за гуми в столицата. Според него това е очаквано, имайки предвид поскъпването на всички стоки и услуги. Самият транспорт на консумативите също се отразява върху цената – по-скъпото гориво допринася за ръста на парите, които трябва да извади от джоба си крайният потребител.

Макар цените на консумативите и услугите да са се увеличили, потреблението не се различава с това от минали години, коментираха запознати. Темпото на продажби се запазва същото. „Хората станаха съвестни, извършват смяната на гумите“, допълни Вельо Манев. Той разкри, че най-скъпите гуми традиционно са по-големите и известните марки като „Мишлен“. При тях цената за една бройка е от 30 лева за най-малкия цокъл до 1100 лв. за 22-сантиметров цокъл. На противоположния полюс – най-бюджетните, са гумите внос от Китай и Сърбия. Именно те са и най-предпочитаните, независимо от това колко лъскаво е возилото. Собственици на центрове коментират, че дори

и по-заможните водачи често избират евтини зимни гуми

тъй като не отдават голямо значение на тях. След тях по търсене са средните по клас, които се опитват да догонят най-изгодните, a най-накрая са тузарските марки.

Въпреки появили се твърдения и опасения, че вследствие на пандемията от COVID-19 и усиленото търсене на зимни гуми те ще изчезнат от автоцентровете, се оказва, че повечето търговци в столицата са

напълно заредени с всички размери и марки

„Към днешна дата засега гуми има, предлагаме всяка една марка. Покрай пандемията се очакваше да има проблем с доставките, но изглежда са се справили със ситуацията и всичко протича както обикновено и без никакви проблеми“, коментира Манев. Проверка в друг столичен център за гуми също показа, че няма дефицит до този момент. Дори ако потребителят избере марка или размер, които не са налични, от центъра са в готовност да извършат доставка и монтаж в рамките на ден.

Традиционно обаче се очаква някои размери да бъдат изчерпани в началото на декември. Дотогава обаче вече голяма част от шофьорите са извършили смяната на гумите, а закъснелите ще трябва да изберат друга марка или

да си поръчат желаните консумативи

Акция „Зима“ на „Пътна полиция“ започва днес. Тя има за цел да осигури безопасността на всички участници в пътното движение по време на студените месеци. Едно от направленията, по които ще проверяват катаджиите, ще са именно гумите на автомобила. От 15 ноември до 1 март те трябва да са предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. В противен случай пътните полицаи ще глобяват, като при гуми в разрез с изискванията санкцията е в размер на 50 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *