Зеленчукът на здравето: Какви са ползите от марулята

Марулята е популярен зеленчук, често срещан в диетите. Съществуват седем основни вида маруля. Въпреки различията в цвят и вкус, повечето са богати на витамини, минерали и други полезни вещества, които подпомагат цялостното здраве, пише puls.bg.

Марулята предлага ниски калории и висока хидратация, като съдържа около 95% вода. Една чаша порция салата с нея съдържа само около 8 калории и малко мазнини, въглехидрати и белтъчини. Въпреки това е богата на витамини и минерали, като витамини А, K и фолат, като предоставя съответно 23%, 40% и 16% от дневната им норма. Тя също така е източник на фибри и други важни хранителни вещества като калий, желязо и витамин C, които са полезни за общото здраве и храносмилането.

Марулите се отличават като добър източник на важни хранителни вещества, като фолат и витамин А. Фолатът, витамин В, е критичен за развитието на червените кръвни клетки и клетъчното делене, особено по време на бременност. Увеличената нужда от фолат по време на този период налага значителното увеличаване приема на храни, богати на фолат, като маруля. Витамин А е от съществено значение за растежа на плода и имунната функция. Освен това, марулята е богата на витамин К, който е важен за костите и съсирването на кръвта. Тя съдържа и други полезни вещества като витамин С и калий.

Марулята е богата на растителни съединения като каротеноиди, фенолни киселини и флавоноиди, които предоставят мощна клетъчна защита. Бета-каротинът и лутеинът, присъстващи в марулята, се отличават с антиоксидантни свойства, предпазвайки от увреждане на клетките от свободни радикали и оксидативен стрес. Консумацията на маруля може да намали риска от сериозни заболявания като сърдечни заболявания и рак. Също така, високите нива на каротеноиди в марулята са свързани със защита срещу заболявания като рак на гърдата. Полифенолите в марулята, като кафеена киселина, кемпферол и кверцетин, също играят важна роля в поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система и намаляването на риска от невродегенеративни заболявания и инсулт.

Марулята е обикновено безопасна за консумация, но хората с алергия към определени растителни протеини могат да изпитат реакции след консумация. Замърсяването на марулята с бактерии, като E. coli и Salmonella, може да представлява риск за здравето. Препоръчително е да се измива внимателно и да се съхранява правилно. По-специално, марулята трябва да се изплакне обилно с вода и да се съхранява отделно от сурово месо. Също така, е важно да се използват чисти повърхности и съдове при приготвянето и съхранението ѝ, за да се предотврати замърсяването с бактерии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *