Зеленият чай намалява кръвната захар и подобрява холестерола

Учените откриха коя напитка значително понижава нивата на кръвната захар, като подобрява „целостта на червата“.

Има много доказателства, че увеличаването на консумацията на зелен чай е свързано с подобряване на холестерола, глюкозата и триглицеридите, но нито едно изследване преди това не е свързвало ползите му за червата с тези фактори за здравето.

Това заяви главният автор на изследването и професор в катедрата по човешко хранене в Държавния университет в Охайо Ричард Бруно.

В проучване, публикувано в списанието Current Developments in Nutrition, 40 участници – 21 възрастни с метаболитен синдром и 19 здрави възрастни – са консумирали дъвки, съдържащи екстракт от зелен чай, който е богат на противовъзпалителни съединения, наречени катехини, в продължение на 28 дни. Дневната доза била пет чаши зелен чай. В кръстосаното проучване всички участници прекарали допълнителни 28 дни на плацебо, с един месец прекъсване на всяка добавка между експериментите.

Резултатите показват, че нивата на кръвната захар на гладно при всички участници са значително по-ниски след приема на екстракт от зелен чай в сравнение с нивата след прием на плацебо.

Също така всички участници са имали намаляване на чревното възпаление заради зеления чай, пише Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Горивата поевтиняват в Гърция с около 50 цента
Next post Михаил Миков: Политиката става само бизнес без идейна платформа