Зелените коридори: Бием си двете дози на ваксината в различни градове

Всеки българин може да се ваксинира навсякъде, където реши, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка. Това ще важи включително и за случаите, в които човек поиска да получи първата доза в един град, а втората – в друг.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов призна, че има известен проблем, но се надява той да се разреши с пускането на електронна система. По думите му затруднението хората, ваксинирали се в друг град, да си поставят втората доза при личния лекар идва от това, че срещу всяка заявена доза има конкретно име, важно е дали има наличност от определената ваксина и е възможно на някой друг да се постави съответният препарат, но само ако има в излишък.

„Да, проблем има, но той не е нерешим. В най-скоро време ще се случи да има достатъчен брой от всички ваксини в България и всяко едно лечебно заведение ще може да ги заявява“, обясни той. Д-р Брънзалов поясни, че е имало работна среща, и увери, че нещата са напреднали и скоро ще бъде въведена електронна платформа, в която

всеки общопрактикуващ лекар ще изпраща заявка

по електронен път със своя електронен подпис. Системата ще разпределя количествата по дата на заявка и разпределяйки ги поравно между всички лични лекари.

„България излиза и от третата вълна на COVID-19. Успяхме да постигнем това, което си поставихме за цел. Няма нито една червена колона в страната“, заяви още Ангелов, но призова да не се отпускаме. По думите му постигнатото е благодарение на това, че през цялото време са ги водели разумът и интелектът на експертите.

„Убеден съм, че скоро България ще се превърне в пример за постигнати резултати. Благодаря на българските граждани, които повярваха на необходимостта от мерките, на всички онези, които си носеха маските и вярваха, че е по-добре да си останат вкъщи, вместо да отидат на масово мероприятие. Благодаря ви, българи“, каза проф. Ангелов. Той добави, че е постигнато много, но

трябва да продължат да се спазват две основни неща

Първо – да се запази темпът на ваксинация, който през май може да достигне 50 хиляди ваксинирани на ден. Второто нещо е спазване на противоепидемичните мерки – носенето на маски, избягването на масови събития, и хората да не се водят от емоцията на постигнатите резултати.

По отношение на мерките и извънредната епидемична обстановка проф. Ангелов е на мнение, че те трябва да продължат поне още месец- два. Той добави, че вчера главният държавен здравен инспектор е входирал доклад, с който се предлага удължаване с един месец на извънредната епидемична обстановка.

„Ще обсъдим мерките още веднъж с доц. Кунчев и националния щаб и ще вземем решение кое трябва да остане и кое да бъде разхлабено”, уточни министърът в оставка и обясни, че докато няма ново правителство, действа този щаб. Според него до седмица трябва да има решение за промяна на начина на влизане в страната по отношение на ваксинираните лица.

„Все още

няма решение какви ще са ограничителните мерки

около Великден“, заяви министърът в оставка Костадин Ангелов. Той успокои хората по отношение на българските мутации на COVID-19, които бяха регистрирани в Северна България. По думите му този вид на вируса се влияе от ваксините и хората могат да бъдат спокойни, че няма по-различна опасност от тази, която е до момента.

„Тази победа е крехка и се дължи на усилията на всички български лекари, сестри, санитари. Но няма да забравим загубените човешки животи. Трябва да спазваме мерки още месец-два. Поне докато не постигнем 60% имунитет. А такъв може имаме най-късно в края на лятото“, каза проф. Ангелов. И допълни, че предстои ваксинационният щаб да се обсъди и как ще се процедира с ваксината на Janssen и дали да се възстановят зелените коридори.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарства у нас Богдан Кирилов обясни, че Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва анализ и оценка на всички разрешени за употреба ваксини. Той добави, че в началото на седмица се е потвърдило съотношението полза-риск по отношение на ваксината на Janssen.

Това позволявало на държавите в ЕС да продължат ваксинацията с нея. Кирилов добави, че миналата седмица у нас е пристигнала първата пратка от препарата, а следващата доставка вероятно ще е на 26 април с около 24 хиляди дози. „Предимството на тази ваксина е, че е еднодозова“, добави Кирилов. Продължава оценката по одобрението на другите ваксини, сред които руската и китайската, добави шефът на ИАЛ.

Решават дали брифингите да останат

„Дали ще даваме тези ежеседмични брифинги, зависи от решенията , които ще бъдат взети от държавата. Те могат да бъдат взети от парламента или президента. Ще изпълним задълженията си“, категоричен е здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Той призна, че новият шеф на здравната комисия в НС д-р Александър Симидчиев му се обадил за среща да обсъдят важни въпроси. Тази среща трябваше да се проведе в четвъртък пред всички на парламентарната комисия по здравеопазване. Комисията обаче беше отложена заради удължаване на дневния ред на парламента и не е ясно дали се е състояла.

По думите на Ангелов по време на брифинга на здравните власти ситуацията е много сериозна. Той добави, че третата вълна ще отмине, вирусът ще остане и е много важно какви, как и колко бързо ще се вземат решения по отношение на епидемиологичната обстановка. Министърът в оставка обясни, че досега са показали, че могат да взимат бързо трудни решения, и са се справили с трите вълни.

„В нашето поле няма място за политика, тук се касае за живота на хората, няма място за политика“, каза още проф. Ангелов. Той добави, че с него към момента не са говорили да продължи да работи в щаба и след това. По думите му ясно е замирисало на избори и е започнала кампанията, преди да е надживяна предходната предизборна кампания.

Болните у нас паднаха до 400 на 100 000 души

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев от своя страна допълни, че 14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000, а в сряда е била 400 на 100 000. Това ни отрежда 14-о място в ЕС. На второ място сме по смъртност в ЕС, на трето на Балканите. Най-много заболели има в София, Варна, Русе.

„Най-радостното за мен е, че кривата на заболеваемостта спада, но вече я последва и кривата на смъртността и на хоспитализираните. Най-глупавото е да опропастим тези резултати, ако осъществим тесни контакти по празниците, което ще се отрази на заболеваемостта“, каза Кунчев. Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски пък посочи, че бдителността не трябва да бъде сваляна въпреки положителните тенденции. Той посочи, че намалението на заразените на двуседмична база е около 40%, а на едноседмична – 25%.

„Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, а до другата седмица“, каза генералът. Той посочи, че при починалите на 100 000 се пречупи пикът и в момента смъртността е 22,6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с три процента, а на двуседмична – с пет. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно.

„Нищо не е свършило. Не трябва да се успокояваме с това, че започна лятото. Надеждата е във ваксината, което е безспорно. Весели и отговорни празници желая“, заключи ген. Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *