Здравословните ползи: 5 причини да ядете повече грах

Грахът е прекрасна бобова култура с леко сладък и маслен вкус. Той е чудесно средство да подобрите здравословното си състояние, защото предлага богат набор от полезни хранителни вещества. Може да се консумира като основно ястие или като гарнитура. Прекрасен е за супи, салати, дресинги, пюрета, сосове. Има много начини да го включите в менюто си.

А защо е добре да консумирате грах по-често? Ето няколко здравословни причини.

Хранителните качества на граха са много. Той съдържа богата палитра от витамини, минерали, антиоксиданти, които го правят наистина полезен.

Изпълнен е с фибри

Грахът е богат източник на ценни фибри. Неразтворимите фибри в граха помагат за удължаване на усещането за ситост, подобряват храносмилането и балансират кръвната захар. Те ускоряват перисталтиката на червата, като улесняват изхождането и подобряват усвояването на хранителните вещества.

Полезен за сърцето

Фибрите в граха са важни и за сърдечносъдовата система. Редовната консумация на грах може да подобри функциите на сърцето и кръвоносните съдове, като намалява сърдечносъдовия риск. Фибрите в граха понижават холестерола, което се отразява благотворно на функциите на сърдечносъдовата система. В допълнение грахът съдържа изобилие за ценните за сърцето минерали калий, калций и магнезий, според realsimple.com.

Грахът е полезен за имунитета

Имунната система се нуждае от укрепване, а то се осигурява чрез пълноценна и здравословна храна. Грахът е именно такъв продукт, който доставя ценния за имунната система витамин С. Той съдържа още важния за имунитета антиоксидант витамин Е в комбинация с цинк и антиоксиданти. Тези микроелементи са нужни на имунната система, за да функционира добре и да предпазва от инфекции.

Здравословен за очите

Грахът съдържа голямо количество витамин А, който е важен за доброто състояние на зрението. Витамин А е много мощен антиоксидант, който допринася в превенцията на дегенеративни заболявания на очите, причиняващи загуба на зрение, най-вече дегенерация на макулата.

Регулира кръвната захар

Въпреки че грахът е една от най-сладките бобови култури и е с относително висок гликемичен индекс, той все пак е много богат и на фибри и сложни въглехидрати, които допринасят за стабилизиране на кръвната захар. Грахът е богат и на протеини, които играят допълнителна роля на стабилизатор на кръвната захар. Протеините в граха дават и допълнителна ситост, която дава енергиен тласък и ви предпазва от рязко огладняване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post И Лили Иванова открива онлайн магазин
Next post КС реши! Надежда Йорданова може да иска оставката на главния прокурор