Здравният министър: Усложняването на ситуацията в страната се дължи на британския щам

Здравният министър: Усложняването на ситуацията в страната се дължи на британския щам

Усложняването на ситуацията в страната се дължи на новия британски щам. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг за актуалната ситуация в страната относно коронавируса.

„Вчера и проф. Кантарждиев го потвърди. Увеличаването на случаите се дължи и по- бързо заразяване с този вирус“, каза здравният министър. Той изтъкна, че през последните 14 дни има тенденция за плавно покачване на числата, както на заболеваемостта, така и на заетостта в лечебните заведения.

„Наблюдаваме една добра тендениця, която ни прави много добро впечатление и ще анализираме дали ще продължи и през следващата седмица. Става дума за броя на излекуваните спрямо броя на потвърдените случаи“, каза проф. Ангелов. Той изтъкна, че миналата седмица броят на излекуваните е бил 3 117 срещу 8 780 потвърдени случаи, което е близо 3:1. За тази седмица данните сочат 6996 излекувани срещу 11 057, което пък е отношение 2:1.

На национална база заетостта на леглата пък е 48%, интензивните случаи са 57%.

„Тъй като заетостта на леглата е увеличена само в определени области, обсъждаме в НОЩ прилагане на локален подход за противоепидимини мерки в тези места“, каза проф. Ангелов.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък обясни, че средната заболеваемост в България е достигнала 285 на 100 000, което ни отрежда 18 място в Европейския съюз и пето на Балканите.

„12 500 случая трябваше да имаме днес, ако заболеваемостта е като тази в Чехия, например. Дали ще достигнем такива върхове, зависи изцяло от поведението на всеки един от нас и от това дали ще спазва мерките“, коментира доц. Кунчев. Според него прави впечатление голямата разлика на заболелите в различните области, което налагало индивидуален подход. Така в Кюстендил, например, заболеваемостта била 487 на 100 000, а в Търговище- 26 на 100 000.

„В Бургас преустановиха плановите операции. Препоръчвам и на други щабове – в Кюстендил, Враца, Плевен, София също да обмислят подобни действия. Имаме предвид натоварентите лечебни заведения“, каза още Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *