Здравният министър обяви края на пандемията у нас през лятото

Министърът на здраевопазването проф. Костадин Ангелов съобщи пред БНТ кога се очаква у нас хората да придобият колективен имунитет и така да се „пречупи гръбнака на пандемията“ в страната.

Според него това е възможно да се случи до края на лятото още тази година. Ангелов коментира и темата с парламентарните избори и уточни, че остава депутат към момента и благодари на избирателите си. Обясни, че за него винаги е било важно да помага на хората, затова няма да му необичайно да е депутат и да помага на хората. Той обясни, че не мисли за избори и надпревари.

„Важното е, че

водим с едни гърди в надбягването с COVID

и сега сме от побеждаваща страна. Справяме се и с трета вълна на COVID, което е професионална гордост за мен“, O]E каза здравният министър. Той посочи, че заболеваемостта у нас трайно намалява, a процентът на положителните проби е по-малък отпреди седмица.

„Тенденцията е ясно отчетлива. Да, болниците са претоварени и единственото, което ме притеснява, е умората на лекарите. Те са рицарите на днешното време. Могат да бъдат само горди, че са спасили цялото човечество“, каза министърът и уточни, че въпреки това правителството разхлабват мерките, защото може да си го позволи. Според него действията на властите са последователни, както сега, така и преди.

„В момента,

в тази тенденция може частично да разхлабим мерки.

Следим на всеки 12 часа ситуацията и във всяка една ситуация сме готови за решения, не сме били колебливи“, категоричен бе Ангелов. Той посочи, че очаква главният държавен инспектор да предложи продължаване на епидемиологичната обстановка и да го внесе на следващото правителствено заседание.

„Категорично трябва да бъде удължена обстановката, докато имаме и един болен от COVID в страната“, заяви още здравният министър. Той посочи, че сме поръчали ваксини за две Българии, „просто доставките не се случиха както трябва“.

„Ваксинирането не е надбягване. Една кола се качва на магистралата, където имаме ограничение от 120 км на високоскоростен път и 130-140 на магистралата, но тя не кара с една и съща скорост от началото до края, тя се съобразява с всички условия на пътя, с времето, колите, дори атмосферните условия. Важното е хората да стигнат до целта си здрави. Ние ще стигнем до целта. До края на лятото ще постигнем колективния имунитет, ако вървим с тази скорост“, каза още Ангелов и посочи, че само за днес ваксинираните са близо 15 хиляди.

Той коментира, че в хода на пандемията и ваксинационната кампания разбрал нещо, което го е разочаровало: „За съжаление медицината не е в сърцето на всеки, има и търговски интереси

– някой пречи на една ваксина да се прилага“.

По думите му скандалите около ваксините му приличат на това. Той подчерта, че при решенията им за употреба на ваксини са се се водили само от медицински показатели и експертиза. Здравният министър отново посочи, че настоява за единно решение в Европа по отношение употребата на AstraZeneca. Той обясни отново, че се препоръчва тя да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст и тези с риск към тромбози.

По отношение на хората с вече поставена първа доза, здравният министър обясни, че има време, докато дойде момента за втората игла, за да се вземе решение как ще се процедура с втората доза. Той е категоричен, че ще се вземе информирано решение, а не емоционално.

„Нека хората са спокойни, нас ни води само науката и нищо друго. Единствените случаи на много рядка връзка с ваксината на AstraZeneca с тромбоза, са след първа доза.

След втора доза няма регистрирана нито една подобна реакция,

нека хората са спокойни. Знаем кога са вторите дози на хората, нека не ровят информация в интернет. Дотогава те ще имат информация какво да правят“, каза още проф. Ангелов.

Той посочи, че към момента няма научни данни за смесване на различни дози от ваксините. И допълни, че когато бъде одобрена руската ваксина имат готовност за стартиране на преговори за доставки от препарата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *