Здравният министър: Ваксинирането дава резултат!

Премиерът Борисов ме покани да стана министър на здравеопазването, надявам се защото съм доказал, че мога да помагам и управлявам сферата на здравеопазването. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Думите му са по повод факта, че е номиниран за водач на две листи в ГЕРБ на предстоящите избори. За мен това ще е още една възможност да продължа да се срещам с хората, да говорим за ваксините и ваксинациите. Във войната с COVID-19 се налага да се борим за всеки един човек, заяви здравният министър.

Министър Ангелов отчете и постигнатото по време на мандата му. „Ние бяхме на едно от първите места по заболеваемост и смъртност, сега сме в средата. Сега отчитаме 12% ръст на желаещите да се ваксинират. Това показва, че с нашите действия, ние сме успели да убедим хората да вярват в науката. Успявам да работя рамо до рамо с хората и да ги убеждавам. Няма да жаля сили и средства, за да спася колкото се може повече хора. Основната ми цел е да съм полезен, за да постигнем по-добри резултати“, посочи проф. Ангелов.

В хода на световната пандемия всяко решение, което се взима трябва да се базира на моментната ситуация, обясни той.

Основната ни цел беше да запазим войниците на първа линия, хората, свързани с обществения живот и възрастните и хората с хронични заболявания. Зелените коридори бяха направени, защото имахме много ваксини, а хората от определената група не идваха да се ваксинират. 30% са възрастните хора, които са ваксинирани над 65 г. В целия свят имаме един непредвидим вирус, в целия свят има опашки от хора, желаещи да се ваксинират. Вторите дози се пазят за всички ваксинирани. Само за „Астра Зенека“ не е нужно, защото чакаме нови дози и това не е нужно. Битката ще бъде в посока хората да бъдат здрави. Получихме нова доставка от 21 060 дози на „Пфайзер“. Не спираме да търсим ваксини, така че те да дойдат навреме. Целта ни е да имаме 70% ваксинирани граждани до края на юни. Това е постижимо, ако имаме ваксини, поясни той.

„Не сме се предоверили на никого. ЕК е сключила договорите с фирмите-производители и те са поели ангажимент за доставки, които обаче не се спазват, уточни министър Ангелов.

По думите му, ако дойдат всички заявени количества ваксини, те дори ще останат. „Нужни са ни ваксини сега. По-важното е, че ние успяхме да върнем доверието на 12% от хората и ги убедихме да се ваксинират. Това е успех“, категоричен е той. Според здравният министър се справяме с управлението на пандемията.

„Няма разбиране от страна на хората, че трябва да спазват мерките. Ние вървяхме на ръба на бръснача и постигнахме резултат, който много малко държави успяха. Обещахме, че ако заболеваемостта е под 200 на 100 000 за две седмици, ще разхлабим мерките. Сега имаме едно плато на заболеваемостта и смъртността около 12-13 на сто. В момента системата на здравеопазването е готова да поеме натиска и да се справи. Червените лампи не светят и мерките се разхлабват. Където има епидемични взривове, се предприемат локални мерки. Нашата работа е да държим епидемията на каишка и се справяме. Нашата основна цел е да върнем спокойствието на хората, посочи проф. Костадин Ангелов.

Научихме много уроци по време на пандемията, подготвихме се много добре, уверено стъпваме напред и вече знаем как да победим този вирус, завърши здравният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *