Звезден дъжд в небето ни очаква през април

Почитателите на небесните спектакли ще могат да наблюдават метеорния поток Лириди през април, а при вида на падаща звезда да си пожелаят нещо, например здраве и скорошно справяне с кризата, съобщава сайтът Спейс.

Лиридите са един от най-старите известни на човечеството „звездопади“. Въпреки че не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият „по-сериозен дъжд от падащи звезди“ след пика на Квадрантидите в началото на януари.

Лиридите се виждат най-добре от Северното полукълбо, но могат да бъдат наблюдавани и от Южното. Метеорният поток Лириди е активен между 16 и 25 април. Максимумът му обикновено е на 22-23 април. В пика на Лиридите се наблюдават средно между 15 и 20 падащи звезди на час. Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Лира, откъдето произхожда и наименованието му.

Метеорният поток Лириди е образуван от отломки от кометата с дълъг период C/1861 G1 (Тачър), на която са необходими около 415 години, за да обиколи Слънцето. Наблюдавани от над 2700 години, Лиридите са един от най-старите известни на човечеството метеорни потоци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *