За 5 години: 10 осъдени за бой на медици! Грък го загази в Пиринско

Десетима са осъдени за бой на медици за последните 5 години. Такава е равносметката в периода от 2017 година насам, показва справка на „Телеграф“ в съдилищата у нас. Прави впечатление, че повечето случаи са в периода до 2020 г., както и от началото на 2022 г. В периода на двете години пандемия няма осъден, нито регистриран фрапантен случай на насилие над хората с бели престилки.

Само петима, упражнили насилие над медици, обаче са получили присъди, които са условни, плюс парични глоби. Всички останали са се разминали с пробация или глоба. Най-много са образувани досъдебните производства през 2017 – 37, и през 2018 – 26. След това броят им намалява под двуцифрено число, показват данните.

Повечето случаи са в центровете за спешна помощ и в спешните отделения в страната, където е регистрирана физическа разправа с медици. Тези случаи обаче са вербална агресия, заплахи за живота и здравето на хората с бели престилки. Изменения в законодателството предвиждат по-тежки наказания за агресорите, които нападат лекари. Целта е да се ограничат нападенията над медици предвид ужасяващите случаи в последните години. Увеличава се минималният размер на наказанието за причиняване на тежка телесна повреда на медицински специалист от 5 на 7 г. За причиняване на средна телесна повреда наказанията скачат от 3 г. на 5 г., а за лека телесна повреда – от 1 г. на 2 г. Мярката показа, че е била стъпка в правилната посока, тъй като след въвеждането им случаите реално са по-малко.

До момента има само трима с постановени три ефективни присъди, които са били лекари и са влезли в затвора. Те обаче са за хора, които са имали и други осъждания и са извършили деянието по време на условните си наказания, които са станали ефективни. Общо образуваните досъдебни производства след промяната в законодателството по повод на зачестилите случаи на посегателства над медицински специалисти са 60. По тях са осъдени 33 лица за последните 10 години. Факт е, че в пандемията към лекарите някак се появяваше по-голям респект и нападенията секнаха, но след края й те отново се увеличиха.

Последният фрапантен случаи е от преди седмица в Самоков. Лекар беше нападнат от тумба недоволни мургави пациенти в спешния център в града. Миналата събота вечерта петима мъже нахлули в болницата, за да се саморазправят с медиците. Един от лекарите е бил ударен жестоко по главата. Бит е още по гърба и гърдите. Нападнати са още фелдшерка и две медсестри, опитали се да разтърват биячите. Причината е починал роднина на недоволните, а основанието е, че лекарите отказали да го транспортират до София с мотив, че състоянието му не позволява. От прокуратурата повдигнаха две обвинения на нападателите на лекаря от Спешното отделение в Самоков. Едното е за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице, а другото – за хулиганство.

Месец по-рано в Хасково пък бе нападнат екип на Спешна помощ. Това е станало при посещение на адрес на ул. ”Дунав” в града. Медиците са се отзовали на сигнал, подаден за 62-годишен мъж, преживял инфаркт. Мъжът бил в критично състояние, с болки и стягане в гърдите. Докато медиците са се опитвали да извършат прегледа, са били нападнати от неговите близки. Те първо крещели на медиците, че са се забавили много, а после се нахвърлили да ги бият.

За последните пет години случаи като тези са около 300, но ефективните присъди липсват. Последно осъден да заплати глоба и щети е мъж, който през февруари агресира в Спешен център в Гоце Делчев. Той не би лекари, но изпочупи тогава с ритници входната врата, защото дежурните не приели веднага детето му за преглед.

Грък влезе в затвора за 11 месеца

11 месеца затвор за нанасяне на побой на медицински лица и хулигански действия постанови Районният съд в Петрич на грък, нанесъл побой над медици. Магистратите осъдиха гръцкия гражданин Хараламбос за извършени от него престъпления – хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда.

Той се призна за виновен, че на 28 ноември 2017 г., в отделението по анестезиология и интензивно лечение при МБАЛ „Югозападна“ ООД в Петрич, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Мъжът нанесъл побой върху медицински лица – сестра и лекари, отправял обидни думи, уринирал по пода. В пристъп на агресия той ударил медицинската сестра по главата и й причинил охлузвания на дясната ръка. Пострадалият лекар анестезиолог бил с хематом и оток на дясната ръка. Освен това Хараламбос Г. оказал съпротива срещу дошлите полицаи и опитал да удари полицейски инспектор от Охранителна полиция при РУ-Петрич. За извършените престъпни деяния на Хараламбос Г. бе наложено едно общо наказание от 11 месеца „лишаване от свобода“ при общ режим на изтърпяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *