За първи път камбанен звън на църква огласи Церово

За първи път камбанен звън на църква огласи Церово

Нещо историческо и невиждано се случи в благоевградското село Церово. Тук за първи път „запя” гласът на камбаната, която бе монтирана в камбанарията на мечтания от десетилетия от местните хора православен храм. Стотици миряни се събраха край църквата, за да присъстват на този паметен момент. Лично Неврокопският митрополит Серафим, в съслужие със свещеници, освети отлятата в руския град Воронеж сребърна камбана.

„Нека звукът на тази първа камбана ни пробужда духовно. Нека ни подсеща да вършим добри дела, нека ни подсказва, че трябва още работа, за да се довърши и изографиса целия храм, за да го осветим и него! Благодарни сме на всички, които с труда и даренията си вдигнаха този дом на вярата. Пожелавам ви по-често да се обръщате към вярата, а камбаната да пропъжда всяко зло от селото ви”, тези емоционални думи отправи към жителите на Церово Неврокопският митрополит Серафим.

Със специален кран тежката над 150 килограма камбана бе закачена в камбанарията и всички се насладиха на красивия й глас, който се разнесе наоколо, пише Илинден прес.

„Камбаната има такъв глас, който ще се помни от тези, които го чуят”, каза Росен Едипов, който е основният инициатор за вдигането на света обител, каквато никога не е имало в Церово.

Достолепната църква извисява снага в началото на благоевградското село. Тя вече е изцяло построена. Готови са куполите и покривът, направена е изолацията на фасадата. Хората в Церово успяха след 22 години усилия и борба с различни институции да вдигнат мечтания православен храм, който ще носи името на свети Пантелеймон. С камбанарията и кръста върху нея църквата е висока над 16 метра. Вътрешното пространство е с площ 165 квадратни метра.

Този строеж на молитвения дом обедини местните жители. Всеки помогна с каквото може, за да имат църква, в която да се молят и да палят свещи. А не да ходят до Благоевград на църква. Построиха я с много вяра и доброволен труд. Благодетел от Неврокопския край осигури над 300 000 лева за строителството на светата обител.

Предстои мащабна кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса. Предвижда се изографисването да започне в най-скоро време. Вече са водени разговори с най-добрите зографи в България, които да се заемат с тази важна задача. Иконостасът пък ще бъде направен в украинската столица Киев. Майстори от Украйна ще изградят един от най-красивите иконостаси за църквата на Церово.

„С тази вяра ще постигнем всичко. Тя ни помага да минем и сега през този опасен коронавирус. Църквата ни ще се вижда от целия Благоевград. Ще поставим и ефектно осветление. Гордеем се с този наш първи храм”, категорични бяха местните хора.

Повече от 90% от над 700-те жители на Церово са християни. Преди 10 години – на 11 септември 2011 г., бе направена първата копка на бъдещата църква от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *