За Нова година: Клиент напазарувал онлайн храна за… 4000 лв.

Ден преди Нова година бе регистрирана онлайн поръчка на индивидуален клиент за хранителни продукти на стойност над 4 000 лева, като тя е включвала 312 артикула. Това сочат последните данни за продажбите на български онлайн супермаркет. Само през първия месец от годината търговецът регистрира над 55 000 поръчки.

„За този брой поръчки отчитаме под 1% оплаквания и едва 2% закъснения в посочения едночасов слот за доставка“, споделя основателят и изпълнителен директор на компанията Иван Александров.

По думите му потребителският интерес към онлайн пазаруването вече се превръща в устойчива тенденция. Разбивка на отделните категории храни разкрива, че ръстът на потреблението на плодове и зеленчуци през платформата за миналата година е над 66%. Покупките на месо и риба се повишават със 75 на сто годишно, а на млечните продукти – с 62%. От компанията отчитат, че в условия на пандемия дори се е обособил кръг от редовни клиенти, които поръчват над 7 пъти седмично.

Фирмата отчита, че за по-малко от 7 години от създаването на онлайн супермаркета потребителите са поръчали 1 316 933 кофички кисело мляко, над 318 тона банани и над 550 хиляди броя различни видове хляб. За 2021 г. ръстът на покупките на хляб и тестени изделия е в размер на 140%.

От създаването на платформата през 2015 г. до момента компанията е реализирала 1 милион доставки до над 75 000 семейства. Над 70% от поръчките са доставени през последните две години, когато пандемията „удари“ и България. Милионната поръчка е доставена в София, на клиент от квартал Манастирски ливади. Тя е била на стойност 506 лв., като в потребителската кошница е имало 65 артикула. За сравнение първата реализирана поръчка през месец май 2015 г. е била на стойност 55,99 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Йорданова иска отстраняването на Гешев във вторник
Next post Турчин и българин на съд за трафик на хероин за 1,2 млн. лева