За изборите: Малки населени места остават без мобилни секции?

Малките населени места може да останат без мобилни секции, където да гласуват карантинирани. За това предупреди в ефира на Би Ти Ви говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров.

„Много малко хора желаят, а на места няма желаещи да участват в мобилните секции, които ще посещават COVID изолирани“, каза Димитров.

Предстои обаче да стане ясно дали ще има населени места без мобилни урни.

Той уточни, че отговорността по преносимите секции за карантинираните са отговорност както на изборната администрация, така и на местната администрация. Вече текат обученията на районните комисии, а по разрешение на главния държавен здравен инспектор има може някои от обученията да минат присъствено.

Димитров коментира и казуса с усложнените протоколи за предстоящия вот, за което преди дни алармираха от Агенция „Информационно обслужване“, че резултатите от изборите ще се забавят със седмица. Около час и половина ще е достатъчен за попълването на един „безупречен протокол“, за да няма грешки. Това каза говорителят на ЦИК. Протоколите на предстоящите парламентарни избори се прославиха като особено сложни и големи. Те са 20 страници А3 и освен да се нанесе броят на хартиените бюлетини, трябва да се запишат и машинните гласове, а двете накрая да се сборуват. Това увеличава шанса за грешки, сигнализираха с писмо до ЦИК от „Информационно обслужване“.

„Това е записано в Изборния кодекс и ЦИК не може да създаде нещо, което не е регулирано в кодекса. Това би било нарушение. Старали сме се максимално да опростим нещата“, каза още Димитров.

Проблемът идва от това, че трябва да има отчетени преференции, а те са особено много, отбеляза той. Всяка партия може да регистрира по 32-ма кандидати, а 6 партии с толкова много кандидати прави по страница в протокола. Кандидатите за депутати на предстоящия вот надминават 6000.

В понеделник ЦИК и „Информационно обслужване“ са имали дълго работно заседание до полунощ. „Те ще създадат повече работни места, ще назначат нови смени, за да бъдат хората не толкова уморени“, каза говорителят на ЦИК за резултата от срещата.

Не е възможно изчисленията по протокола да бъдат направени в изчислителните центрове в РИК-овете, обясни Димитров, защото според закона изцяло крайният вариант на протоколите трябва да бъдат изготвени в СИК-овете.

„Абсолютна неистина беше, че машините произвеждат протоколите. Те произвеждат една голяма разпечатка и той трябва да бъде пренесен в протокола. Може да достигне до 3 метра за големите комисии“, каза още Димитър Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *