Защо 40-годишнината не се празнува?

Защо 40-годишнината не се празнува?

Tрадицията да се избягва празнуването на 40-ия рожден ден може да се тълкува по най-различни начини. Някои хора търсят таен смисъл в това, други вярват, че е стара традиция, трети просто го смятат за „бабини деветини“.

За християните числото 40 се свързва с различни важни събития като, например, следните.

  • Потопът продължава точно 40 дни.
  • Еврейският народ се скита из пустинята в търсене на щастлив живот в продължение на 40 години.
  • 40 дни след Разпятието Исус се възнася на небето.
  • Вярва се, че душата на човек остава на земята 40 дни след смъртта му.

Вероятно затова в съзнанието на християните се е вкоренило убеждението, че това число е свързано със страдание, смърт и нещастие. Някои дори вярват, че ако човек е празнувал 40-ия си рожден ден, това означава, че няма да доживее до 50 години.

Жените пък имат специален повод да не обичат 40-годишната си възраст – смята се, че след това започва биологичното стареене. Затова някои дами се опитват да не привличат специално внимание към тази неприятна дата.

Защо не се празнуват 40 години според езотериците?

От гледна точка на нумерологията това число няма отрицателно значение. Например „4“ е символ на сътворението. Ето защо езотериците често възприемат четиридесетата годишнина като промяна във възприятията, трансформация на ума.

Някои съвременни „гадатели“ свързват 40-годишнината с картите Таро и техните магически свойства. Там числото 40 съответства на голямото ласо „Смърт“. Ето те препоръчват да не празнувате 40 години, за да не привлечете болести, нещастия и страдания.

Защо хората не празнуват своята 40-годишнина в различните световни култури?

В други култури има няколко интересни традиции в това отношение. Например този ден се празнува много рядко в Япония. В страната на изгряващото слънце 40 се приравнява на числото „4“, което там символизира смъртта. А най-суеверните жители не празнуват даже рождени дни, в които въобще присъства четворка. Така или иначе, в Япония много неща зависят от възпитанието, традициите и вярата.

Честването на 40-годишнината е напълно забранено сред жителите на мюсюлманските страни. Но тук причината е съвсем проста – мюсюлманите изобщо не празнуват рождени дни, защото такова събитие не съществува в тази култура.

Какво казват астролозите?

В астрологията има мнение, че в момента, когато човек навърши четиридесет години, върху живота му започват да влияят Уран и Плутон. Тези планети са предвестници на събития, които могат да доведат до радикални промени в живота, повечето от които ще бъдат негативни. Сред най-честите: злополуки, кризи, парични проблеми, развод, здравословни неразположения.

А от психологическа гледна точка?

От гледна точка на физиологията и психологията 40 години могат да се нарекат много важен етап. След тази дата здравето често се влошава. В тялото на жената настъпват няколко промени, които я подготвят за менопаузата. Започват хронични заболявания, появяват се първите сиви коси, кожата се набръчква и става по-малко еластична. Вярата в личния чар се стопява, което не може да не се отрази на емоционалното и психологическото състояние. А тържествените събития по случай четиридесетата годишнина предизвикват само тъга и негативизъм.

Психолозите обаче съветват да не се поддавате на лоши мисли и да съберете най-близките си хора, за да прекарате този ден в приятно общуване.

Ако все пак искате да отпразнувате своя 40-ти рожден ден, можете да използвате следните варианти.

Наречете това не „рожден ден“ – а, например, „среща в чест на изминалите 39 години“.

Обявете, че празнувате 40 години и 1 ден.

Измислете някаква друга причина да съберете гости, украсете жилището в съответствие с новото (макар и измислено) събитие и помолете гостите да се съсредоточат върху него, а не да ви честитят рождения ден. И не забравяйте да вярвате само в добри поличби, които определено ще ви донесат щастие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *