Защо 2 г. се бави ремонтът на булевард „Европа” в Сандански

Защо 2 г. се бави ремонтът на булевард „Европа” в Сандански

За 6 месеца сумата по договора за ремонт на булевард „Европа” се е увеличила с колосалните 2 000 0000 лв. За това алармира общинският координатор на ГЕРБ в Сандански – Стоян Стоев. По думите му оскъпяването по договора за строителство вече е 40%, а просто изчисление показва, че сметката за плащане на санданчани расте с 300 000 лв. месечно.

„Това, което иска и прави Община Сандански, е скандално. Само преди 6 месеца гръмко обявиха началото на това дълго чакано строителство. На всеки 3 месеца обаче измислят нова причина, за да оскъпят проекта“, обясни Стоев. Той показа документи, от които е видно, че през август месец договорът за строителство е сключен за 4 473 840 лв. с ДДС.

По предложение на кмета Атанас Стоянов на 27 октомври 2022 г. Общинският съвет, начело с групата на ВМРО, гласуват допълнителни 1 071 703 лв., които да се преведат на строителната фирма. „Обяснението тогава бе ръстът на цените в строителството. След само 3 месеца обаче кметът Атанас Стоянов иска нови 856 926 лв., които предстои утре да се гласуват на заседание на Общинския съвет. „От ГЕРБ ще бъдем категорично против, но нашият глас често остава самотен в местния парламент“, коментира още Стоян Стоев.

Според общинският координатор на ГЕРБ най-скандалното е, че кметът Стоянов се аргументира с приетата от Министерски съвет Методика за индексация на цените в строителството. Целта ѝ е да компенсира изпълнителите по вече сключени договори, заради голямото поскъпване на редица материали в сектора. „В това има логика, но Методиката е приета през септември 2022 г. Тоест, когато кметът Стоянов е предложил да се дадат допълнителни над 1 млн. лв. на строителя, е включил в тези изчисления всички повишени цени. „Настоящите над 800 000 лв. са еднолично решение. Остава отворен въпросът и какви конкурси изобщо провежда Общината, след като може да плати с 40% по-скъпо за една услуга“, възмутен е Стоян Стоев. От ГЕРБ са заснели булеварда с дрон и показаха снимки, от които е видно, че стратегическият проект е много далеч от завършване.

„Кметът обещаваше, че още януари 2023 г. строителството ще е приключило, но виждаме, че само сумата по договора расте“, коментират от най-голямата партия. Според тях с тези темпове има шанс това да се окаже проектът с най-голямото поскъпване в историята на България. Те припомнят и че именно правителството на ГЕРБ осигури 4 млн. лв. за този важен за Сандански проект.

„Това се случи още в края на 2020 г. Две години обаче кметът Сандански Атанас Стоянов не успя да проведе процедури за изпълнение или просто планираше да започне ремонта в края на мандата си, за да пререже лентата непосредствено преди изборите за кмет. Тези политически сметки на тези, които днес управляват общината, струват колосални суми на местното население, защото преди 2 години цените в строителството бяха много по-ниски“, казаха още общински съветници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *