Защо трябва да изберете Португалия за следващата си лятна почивка

Защо трябва да изберете Португалия за следващата си лятна почивка

Когато обмисляме кои места за подходящи за почивка през лятото, обикновено разглеждаме варианти като Гърция, Турция и Испания. Там има много слънце, дълъг летен сезон и безброй красиви плажове.

Вярно е, че Португалия отговаря на всички тези изисквания. Страната има прекрасен излаз на Атланическия океан, намира се до Испания и е пълна с красиви кътчета, които пленяват посетителите.

И все пак някак тя остава назад в списъка ни с места, където да отидем за летен отдих на плажа. А това никак не е заслужено.

Със своите средновековни замъци, каменни улички и очарователни градове, тя предлага пълно потапяне в едно преживяване, каквото на други места няма да намерите. А фактът, че е достъпна като цени и достатъчно малка, за да се придвижите от северния до южния ѝ край за половин ден, я прави още по-примамлива.

Въпреки че в момента ситуацията с планирането на пътувания е сложна и за мнозина е под въпрос дали ще могат изобщо да отидат на почивка тази година, струва си да сложите Португалия в списъка си с дестинациите, които да посетите веднага след като кошмарът с пандемията приключи. Може пък такъв шанс да се отвори още това лято.

Вижте защо трябва непременно да изберете Португалия:

1. Пясъчни плажове и щедро слънце

Какво е лятната почивка без море и слънце? Португалия ги има и двете в изобилие. Страната се радва на над 3000 слънчеви часа годишно, като през лятото слънцето грее над 12 часа на ден, информира tripoto.com.

С брегова ивица, дълга над 1860 км, и над 300 плажа, бъдете сигурни, че всеки ще открие каквото му е нужно. Пригответе се за зашеметяващ тен и прелестни залези.

2. Несравнимо кулинарно изживяване

Почти всяко търсене на Португалия в интернет изкарва резултати, свързани с невероятната храна там. Бъдете готови за гастрономическо приключение, защото едно пътуване до Португагалия е преживяване, свързано не само с историята и природата, но и с кулинарията.

Португалската кухня прелива от аромати и специфични особености. Пътувайки из страната, можете да очаквате различни хибридни ястия от месо, морска храна и зеленчуци, но всеки регион и град си имат свой собствен специалитет.

3. Ароматно вино и местна бира

Производството на вино е една от най-древните и познати традиции в Португалия. Бавно, но сигурно португалското вино се е превърнало в световноизвестно заради изключителния си вкус и богато качество.

Националното питие порто може да се открие навсякъде в страната. Дори можете да се запишете за винени турове и да постите лозя, за да научите повече за изкуството на правене на вино.

Това, което много хора не знаят, е че бирата е почти толкова популярна, колкото виното в тази крайбрежна страна. И макар че бирата има дълга история в Португалия, едва наскоро тя започна да се налага сред местните и туристите. В крайна сметка кой може да каже „не“ на охладена бира докато разпуска на плажа.

4. Вълшебни речни круизи

Как ви звучи да плавате по река, заобиколени от лозя, докато си пийвате домашно вино и наблюдавате залеза? Има само една дума, която да опише това и тя е „вълшебно“.

Круизите по река Дуеро, която тече частично и в Испания, са станали нещо като традиция за Португалия. Те обикновено започват и завършват в Порто и ви отвеждат през долината, чийто склонове са покрити с лозя.

5. Луд нощен живот и страхотни партита

Освен как да готвят вкусно, португалците знаят и как да купонясват. Допреди пандемията в страната имаше парти сцена за абсолютно всички вкусове. От уличните барове в Лисабон и приятните ресторанти в Порто до ексклузивните клубове на Алграве. Можем само да се надяваме, че това удоволствие ще се завърне възможно най-бързо.

6. Страхотна архитектура

Всеки, който е посещавал Португалия, ще ви каже, че архитектурата не е за пропускане. Със старинни замъци, калдъръмени улички и цветни къщи – страната ще ви заинтригува с всичко, което предлага.

Обиколката с автомобил е един от най-добрите начини да разгледате уникалната архитектура на страната. С римско, готическо и арабско влияние, сградите тук представляват интересна смесица от различни култури и ви дават поглед към богатата местна история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *