Защо това е най-добрата европейска дестинация за 2021-ва

Всяка година стотици хиляди гласуват за „Най-добра европейска дестинация“. Победителят за 2021 година остави зад себе си градове като Рим, а в действителност градът далеч не е най-популярният на Стария континент.

Това, обаче, е напълно незаслужено, тъй като става дума за място с над 2000-годишна история, което може да предложи по нещо за всички. Освен това се намира в много слънчева и приветлива страна.

Градът е обявен за един от най-щастливите в Европа и е сред тези с най-високо качество на живот.

Наричат Брага – най-добрата европейска дестинация за 2021 година, „португалският Рим“. Тя е задължително място за любителите на историята и архитектурата. Ще се хареса много от гурме пътешествениците, както и шопинг маниаците. И не последно място, тя е привлекателна и за поклонниците със своите впечатляващи църкви, манастири и параклиси.

Брага е красив град в сърцето на зеления португалски регион Миньо, където отдадеността на вярата се смесва с типичния шум на модерния град, а атмосферата се допълва от множество ресторанти, барове, нощен живот.

Значимостта на Брага като религиозен център датира отдавна и поклонници са пътували до тук векове наред. Смята се, че вестготите идвали тук, за да се отрекат от своята ерес. През 12-и век като седалище на португалските архиепископи градът се превърнал в религиозна столица на страната, информира travel-in-portugal.com.

Това историческо и културно богатство е много добре запазено, а днес местните закони забраняват строителството на високи сгради в централната част, за да се опази старинната му красота.

В сърцето на стария град се намира катедралата – „Се“, построена през 12-и век от Енрике Бургундски и Дона Тереза на мястото на някогашната църква „Санта Мария“, унищожена от маврите векове по-рано. Гробовете им са един до друг в Параклиса на кралете, въпреки че Дона Тереза е изгонена от Брага след смъртта на мъжа си заради любовна афера.

В катедралата се смесват много архитектурни стилове – готически арки, римски статуи, а вътре има два впечатляващи органа от 18-и век, както и колекция от най-важните за града прозиведения на изкуството, която може да се види срещу малка такса.

Друга дестинация за поклонниците е хълмът Бом Хесус до Монте, на около 4 км от Брага. Той представлява възвишение с двойни гранитни стълбища, чието изкачване е истинско предизвикателство. По пътя има малки пещери, параклиси, градини, скулптури и богато украсени фонтани. Стълбищата се извиват на зиг-заг и стигат до църквата, която е крайната цел на поклонниците и където се открива прекрасна гледка към околността.

Струва си да се посетят музеят Biscainhos, който се намира в бароков дворец, и археологическият музей, пазещ безброй находки от римската епоха. При една спокойна разходка из историческия центът на града можете да разгледате многобройните църкви, старинните къщи, сгради и площади и да изпиете едно кафе на емблематичната „Бразилейра“ с изглед оживения централен булевард.

Самият град Брага пък привлича много млади хора със своите университети. В града живеят много чуждестранни студенти, които са на обмен или просто посещават приятелите си. Има достатъчно неща за правене както през деня, така и през нощта – молове, барове, дискотеки. А университетските партита винаги са пълни.

Туристите, които идват на семейна екскурзия, обикновено обръщат повече внимание на изкуството, паметниците и кухнята.

При всички случаи в Брага можете да откриете типичната за португалците любезност към посетителите и любопитството към различните хора и култури.

Брага обикновено е тих град както през седмицата, така и през уикенда, с изключение на пиковите часове. Спокойно е и през нощта, когато ноноят живот не излиза от баровете и ресторантите. Изключение правят големите университетски празници и градските фестивали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *