Новините

Защо не трябва да ядете повече от 2 банана на ден

Ползите на банана са безспорни, както и вкусовите му качества, разбира се. Този сладък плод е отличен източник на енергия, витамини и микроелементи. Съществува дори специална бананова диета, която се предписва за попълване на запасите от калий и витамин В6, на които тропическият плод е особено богат. Но ползите от него са в сила само при разумна консумация.

Какво се случва, когато прекалим с бананите?

Американският лекар Питър Гелфанд проведе проучване, което показа, че бананите са вредни за бъбреците поради повишеното съдържание на калий в тях.

Специалистът отбелязва, че безопасната доза калий се приема чрез консумацията на 1-2 банана на ден. Но ако ядете повече от два банана дневно, това може сериозно да влоши ефекта от използването на бета-блокери за лечение на различни заболявания.

При наличие на дори незначителни нарушения в дейността на бъбреците, повишеният прием на калий е изключително опасен.

Като се има предвид съдържанието на калории в бананите (100 килокалории на 100 грама), дневната консумация на килограм от тях ще доведе до наддаване на тегло, пише iwoman.bg.

Един-два банана са в състояние да компенсират енергията за доста тежка физическа тренировка. Този плод се преработва от стомаха продължително време и в по-големи количества може да предизвика подуване на корема и неприятни усещания.

Бананите не се препоръчват за хора с проблеми с кръвоносните съдове като тромбофлебит или разширени вени.

Триптофанът (вид аминокиселина), която се съдържа в тях, може значително да стимулира производството на серотонин – хормона на радостта.

Въпреки факта, че този хормон ви кара да се чувствате добре, не е изключено да усетите сънливост и дори летаргия, особено ако консумирате по килограм банани дневно.

Също така, повишеното съдържание на аминокиселини в този плод, стимулира кръвообращението, по-специално притока на кръв към мозъка. По принцип това е полезно, но само когато е умерено.

Неразумната консумация на банани може да стане причина за сериозно главоболие именно поради предозиране с аминокиселини.

Експертите са категорични, че консумацията на един-два банана дневно е напълно безопасна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *