Захариева отрече да става премиер: Изчакайте още малко

Разговори с мен не се водят. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева в отговор на въпрос дали с нея се обсъжда тя да е следващия министър-председател в кабинет на ГЕРБ пред Би Ти Ви.

Официалните разговори с партиите ще започнат след свикване на парламента. Няма как най-голямата политическа сила с 24 спечелени района, с много по-голяма разлика, да не опита да направи правителство, каза тя. Според Захариева числата говорели най-добре за резултата.

Изчакайте още малко. Когато дойде момента ще се предложи и състав, и премиер. Всякакви опции са на масата. Ясно беше, че всеки момент се чака да се обнародва решението на ЦИК, за да каже президента кога ще го свика парламента, но той така и не го направи. Беше редно да каже, решението е ясно от снощи, категорична бе тя.

Всички партии излизаха с лозунга „не на ГЕРБ“, но сега изборите свършиха и дойде време да кажат „за“ какво са и за какво ще работят, каза тя.

Разговори в момента не се водят. Нека започне рулетката, каза тя. Захариева се съгласи и със социалиста Янаки Стоилов, който по-рано каза в студиото на Би Ти Ви, че е важно как президентът Румен Радев ще започне консултациите си с партиите за нов кабинет – ако не обсъдел вариантите за правителство с всяка една от партиите лично, то щял да покаже, че ги тласка към служебен кабинет. Според нея най-силен бил държавният глава в криза, но това не било феномен. Трябвало обаче да се научим на коалиционна култура. В чужбина имало правителства създадени от по 7-8 партии.

Преди да влязат в парламента някои от тях започнаха да се цепят и да се гонят. Много ясно се вижда, че омразата не е градивно чувство, категорична бе Захариева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *