Захариева: Видя се, че новите партии не са отишли да работят

Искаме нормални отношения с Русия, но усилията трябва да са двустранни. Около нас се случват сериозни неща – основно заради конфликта между Русия и Украйна. Това заяви пред БНТ министърът на външните работи в оставка Екатерина Захариева.

„Конституцията ни налага да сме министри в оставка до съставянето на новия кабинет“, разкри Захариева.

„Това, което се случи в парламента в петък беше поредното доказателство, че управляващото мнозинство е толкова „ново“, че когато те са били в политиката аз съм била „права под масата“. Видя се, че новите партии не са отишли да работят“, съобщи тя.

„Оставката на правителството е символичен акт. Трябваше да се изчете оставката пред депутатите и това е. Не знам кой посъветва Мика Зайкова да се изрази по подобен начин и да попита къде е премиерът и кабинета“, допълни външният министър в оставка.

„Целта не беше да се спази Конституцията или правилника, а се използва поредния случай да се извика премиерът. Не виждам защо трябва да си го причинява, виждайки какво става в парламента. Така не бива да изглежда нашия парламент“, смята Захариева.

Очевидно е коя е новата коалиция с огромно мнозинство – тя е между „Има такъв народ“, БСП, ДПС, ДБ, „Изправи се! Мутри вън!“.

Захариева апелира Ива Митева да стане истински председател на парламента. „Да запушиш устата на ГЕРБ, като опозиция, е куриоз“, смята външният министър в оставка.

„Нека Митева слуша по-малко политици, които са си сменяли мнението през годините“, коментира тя. „Чакаме най-после втората политическа сила да разкрие дали ще състави кабинет. Ние като първа политическа сила сме длъжни пред нашите избиратели да опитаме да съставим правителство“, завърши Екатерина Захариева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *