Затягането: Големите ученици онлайн, кръчмите ще работят с час по-малко

Затягат COVID мерките на локален принцип в страната. София обяви рестрикциите след решение на столичния щаб за борба с коронавируса. За мерките съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

От петък, 12 март, всички столични ученици от 5 до 12 клас преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч. Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

По предложение на директора на СРЗИ д-р Пенчев се обмисля

затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта

с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите. Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на мерките в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно. В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица. На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

По последни данни София премина прагът от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години. Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус. По данни на Столичната здравна инспекция общият брой на ваксинираните граждани на територията на Столична община е над 86 хил.

„В днешния ден продължават ваксинациите на граждани, които ще бъдат членове на секционни комисии на парламентарните избори и са заявили желание да бъдат ваксинирани. В последната седмица екипите на СДВР са проверили 298 търговски обекта. Над 1400 проверки са направени от екипите на Столичен инспекторат в търговските центрове, както за носене на маски, така и за надопускане на струпване на по-голям брой посетители. 1912 са проверките за спазване на карантината“, отчете Фандъкова.

В Шумен пък засилиха контрола в хипермаркетите. За да влизат по-малко клиенти, ги пускат само с колички, а броят на количките е ограничен.

Присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас в Шуменска област се преустановяват от 15 до 26 март включително. Това реши на свое заседание Областният кризисен щаб под ръководството на областния управител проф. Стефан Желев.

Успоредно с това се

преустановяват всички групови и извънкласни дейности

организирани от учебните заведения в Шуменско. До ограничителните мерки се стигна, след като броят на заразените в региона на двуседмична база достигна 456 на 100 хиляди жители, а от 2 февруари т. г. положителните случаи се увеличават с всяка седмица. Броят на хоспитализираните в МБАЛ – Шумен, достигна до нивата от октомври-ноември 2020 и вече е над 200 души.

Въвежда се вечерен час до 22 часа за всички заведения за хранене – ресторанти, кафе сладкарници и бистра, като те ще могат да работят с половината от капацитета си. На маса няма да могат да сядат повече от 6 души, а между облегалките на столовете трябва да има най-малко 1.50 метра. Мерките ще влязат в сила в 00.00 часа на 12 март и ще са в сила до 31 март.

Драстично затягане на противоепидемичните мерки в Бургаска област

ще бъде въведено от петък. Това стана ясно след спешно съвещание на областния кризисен щаб, на което присъства здравният министър Костадин Ангелов. „Ситуацията в Бургас е тревожна, но сме предприели всичко необходимо така, че да запазим постигнатото до момента. Ще бъдат увеличени болничните легла до нивата им от септември до декември 2020 г. Имаме ръст на спешните повиквания с около 30%. От тях 30 до 60% са от пациентите с COVID-19“, каза здравният министър.

Сред обсъдените мерки са задължително носене на маски на открито, затваряне на молове и фитнеси, преминаване в онлайн форма на обучение за всички учещи от 5-и до 12-и клас, пожелателно ходене на училище от 1-ви до 4-ти клас, ограничаване на масовите мероприятия на открито и закрито и намаляване на работното време на заведенията до 22 ч. Окончателното решение какви точно мерки ще бъдат въведени и от кога влизат в сила ще бъде взето от областния щаб, посочи здравният министър. Той допълни, че на този етап локалните мерки са по-справедливи, защото заболеваемостта в различните области е различна. Ако ситуацията се влоши, тогава може да бъдат предприети мерки на национално ниво, каза министър Ангелов. По последни данни заболеваемостта в региона е 530 души на 100 хил. население, а само през последното денонощие са диагностицирани с ковид 444 пациенти.

„Прагът от 300 на 100 хил. души за 14 дни на национално ниво е преминат. Ще изчакаме официалните данни от Европейския център за контрол на заболявания. За голяма радост областите не са повече от 10. Ако трябва да бъдат затворени молове и фитнеси – ще бъдат затворени, има си локали специфики. Нека да не бъдем колебливи и да казваме истината такава, каквато е. Всички мерки, които препоръчваме, са да бъдат въведени от петък. За детските градини – има места, където има заболели деца и учители, там ще бъдат взети мерки локално. Там, където няма – няма да има мерки“, коментира Костадин Ангелов.

Частичен локдаун се въвежда и в Благоевградска област

Това става ясно след извънредното заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.

Сред ограниченията, които ще бъдат въведени в областта, са затваряне на търговските обети тип мол, кина, театри, фитнес зали, школи и други подобни. Освен това се ограничават събитията на открито и закрито. Мерките предвиждат още учениците от 5-и до 12-и клас да преминат на дистанционна форма на обучение.

Заведенията в областта остават отворени, но ще са с вечерен час до 22 часа. Област Благоевград е на 12-о място по брой на заболели. Това налага и предприемането на спешни мерки.

Над 70 000 записани в електронния регистър за ваксиниране

Над 70 000 души са се записали за имунизиране в периода 11-31 март в електронния портал. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева във връзка със старт на ваксинацията на гражданите, които са се регистрирали в електронния портал. По думите й данните са динамични, тъй като постоянно се записват още. Данните показват, че най-много желаещи са се записали на възраст над 50 години. Техният дял е 56% от всички записали се. Над 10 хиляди са записаните на възраст между 70 и 79 години, посочи още зам.-министърът.

Над 10 хиляди са записаните на възраст между 70 и 79 години, посочи още зам.-министърът. Записаните чрез системата за ваксина на възраст между 60 и 69 години са 15 хиляди

Разпределението по области показва, че около 30% от записаните или над 30 хиляди са заявили желание да бъдат имунизирани на територията на РЗИ-София. В Пловдив броят им е 10 хиляди човека, Във Варна 7 хиляди. Най-малко записани са в Смолян , Монтана, Разград с около 700 човека.

В страната има разкрити 355 ваксинационни пункта, посочи Начева. Най-много записани има за следните ваксинационни пунктове: ВМА са над 8000 човка, „ Св. Анна“ над 3000 души, ,“Александровска“ над 3000, „Пирогов“ над 4000. Във всички ваксинационни пунктове е създадена организация за графика на доставката на ваксините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *