Затягаме мерките заради Covid атаката! До дни влизаме в оранжевата зона

Кога ще ни затворят отново заради поредната атака на коронавируса?! До дни страната ни ще влезе в оранжевата зона по разпространение на коронавируса заради нарастването на случаите. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров по Би Ти Ви. По думите му предстои затягане на мерките, но по-скоро в засилването на контрола. Засега не е ясно кога отново ще бъдем заключени по домовете.

„В Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата – максимум до понеделник“, посочи д-р Димитър Петров. Той уточни, че това означава, че ще има известно затягане на мерките, по-скоро ще се засили контролът.

По-драстично затягане ще има, когато влезем в червената зона, добави зам.-министърът.

„В момента се вземат мерки по-скоро за затягане на противоепидемичния контрол и то в закрити помещения, където се намират много хора. Това са основно дискотеките в курортите, там впечатленията са, че не се спазват никакви мерки“, посочи д-р Димитър Петров.

Той добави, че в страната има освен това има много голямо движение, включително транзитно. „Главно от гастърбайтерите, които се връщат и спират по няколко пъти, докато стигнат до границите. Има и струпване по границите, така че втората насока за проверките е по тези трасета, местата за отдих, бензиностанции и заведения за бързо хранене“, посочи д-р Димитров.

Ако продължи ръста на заразените с коронавирус, ще има затягане. При червената зона най-вероятно ще има доста драстични ограничения по отношение на заведенията на закрито, заяви той. „Не може в едно заведение да се води, че имат 200 места, а вътре да има 2000 души.

Заведения на открито, където има струпване на хора, също вероятно ще бъдат ограничавани. Това са основните места на зараза. Плажовете не такъв проблем, това е на открито, има вятър. Нещата стават в контактите извън плажовете“, отбеляза д-р Димитър Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *