Зам.-шефът на ГДБОП Димитър Брайков: Само колите на измамниците са за над 1 млн. лв.

– Старши комисар Брайков, кога започнахте да работите по измамниците, създали пирамида и лъгали хората, че инвестират в злато и петрол, а всъщност завличали парите им?

– Имахме информация от доста време, но активно започна да се работи по тях от 2017 г. С течение на времето развихме информацията и през 2019 г. реално започна досъдебното производство. През цялото време работихме с колегите от ДАНС.

– Съдът остави в ареста сочените за тартори на ОПГ-то Кирил Джабаров и Йордан Моллов. Колко хора са станали техни жертви?

– Много, може би над 200 души. След като обявихме реализацията пред медиите, започнаха да се обаждат още хора, които споделят, че са измамени. Те ще дадат допълнително информация, а материалите ще бъдат приобщени към случая. Трябва да имате предвид и друго. Самата престъпна дейност се извършва от интелигентни хора и таргетът на потенциалните жертви също е от такива. Много от тях не желаят да споделят.

– Срам ги е, че са били измамени?

– Да, точно така. Ако някой е интелигентен, изкарва доста пари, но е бил измамен, не желае да го коментира. Но има и други хора, които като разбраха, че групата е задържана, започнаха да ни звънят.

– Какви суми са взимали измамниците? Разбрахме, че има и човек, изгорял с над 1 млн. лв., който имал тухларна, но я продал, а парите отишли в измамниците?

– Не искам да влизам в конкретния случай, защото тече разследване. Става обаче дума за огромни суми пари, с които са били завличани хората. Част от тях са били от наследство, друга част – от бизнес. Цел на престъпната дейност са били хора с високи доходи.

– Как са ги откривали, как са стигали до тях?

– Видяхте за какво ОПГ става дума. Може да се каже и друго. Измамниците са обръщали необходимото внимание на детайлите, на онова, което се вижда с просто око, на онова, което се показва. Например били са добре облечени, работели са в кол офиси в лъскави сгради. Ако отидете там, ще видите компютрите им, оборудването, на пръв поглед съвсем легален бизнес.

– Видях и доста лимузини за стотици хиляди левове, които сте конфискували?

– Всичките коли, които намерихме, са само най-висок клас, последни модели, всяка за минимум 100 000 лв. Говорим само за най-скъпи автомобили. Ние иззехме 5-6 автомобила и може да се каже, че стойността им общо е най-малко 1 милион лева. Залага се на интелигентна манипулативност, на детайлите и на неща, които биха подвели по-интелигентни хора. На тях таргетът не са им малоимотни и хора с малки доходи. От тази гледна точка, когато се работи върху интелигентен човек, се изискват повече усилия.

– За колко време са успявали да обработят човек да им се довери и най-важното – да им даде парите си?

– Различно е и зависи от човека. Ще ви дам пример – от кол център звънят, намират желаещ, след това според данните, които се събират за него и какви финансови възможности има, се прави анализ колко може да се изкара от него. Имало е различни етапи. След това се дава на клиента индивидуален брокер, той го прехвърля на друг, след това на трети. Предлагат му се първо едни фирми, в които да инвестира, впоследствие тези инвестиции са местят към серия други фирми бушони.

– През колко фирми са прекарвали парите на дадена жертва?

– Различно е, но минават през множество кухи фирми и множество конкретни физически лица, които пак са бушони, и са теглили пари от банки, за да ги предават нагоре по пирамидата.

– Фирмите бушони на клошари и роми ли са?

– Не, те са направени като истински, но на практика не развиват дейност. Регистрирани са на свързани с групата лица. Но трябва да кажем, че са представяли и истински фирми и инвеститори на жертвите. Така хората са оставали с впечатление, че от този бизнес могат да се изкарат пари. Предлагали са им уж реални възможности – злато, петрол, акции.

– Има ли хора, които са успявали да вземат част от парите си?

– Това е в процес на установяване. Мога да ви кажа, че със сигурност има хора, които в даден момент са разбирали, че става въпрос за измама и са започвали да търсят обратна връзка. Тук идва втората част на схемата – т.нар. разиграване. Хората от кол центъра, брокерите, с които е комуникирал човекът, започват да си прехвърлят топката, да не вдигат телефона, да оставят на изчакване, лъжат, че ще се обадят и така всеки от потърпевшите разбира, че няма да си получи парите обратно.

– Единият от тарторите си е публикувал снима във Фейсбук от парламента, знае се, че е бил съветник. По някакъв начин тази работа за НС използвана ли е от измамниците, за да трупат доверие в клиентите?

– Не, по никакъв начин. Тук не трябва да търсим никакъв политически оттенък.

– В съда стана ясно, че Моллов и Джабаров са били разследвани през 2014 г. за всяване на паника по време на фалита на КТБ. Защо не са били арестувани още тогава?

– Не мога да коментирам, не съм запознат. Сега работихме съвместно с колегите от ДАНС и искам чрез вас да им благодаря, защото беше голяма работа по организацията и изпълнението на акцията.

– Лично на вас какво ви направи впечатление за измамниците, докато ги разработвахте?

– По време на събирането на данни, обобщаването и анализирането им впечатление за хората ми направи това, че те показват много висок стандарт на живот. Второ – той е подплатен, те са интелигентни, изградени личности, а не просто измамници. Хората са интелигентни.

– Освен в лимузини, които видяхме, и в скъпи почивки, които се виждат от профилите им в социалните мрежи, в какво друго са инвестирали парите си?

– Мисля, че има пари, които са прехвърлени в някакви виртуални сметки, в биткоини, търсили са всякакъв начин да скрият парите. Знаете, че по време на обиските открихме интересни неща. Явно бяха информирани много добре какво и как биха могли да използват като техника. Намерихме по-специфичен куфар с антени, който се използва за заглушаване на телефони, един вид – тапа. Не зная кога точно са го използвали, по време на срещи в офиса или извън него, но става въпрос за доста интересни детайли. Знаете, че открихме и доста карти – журналистически и от друг вид по време на претърсванията.

– Истински ли са и от къде са тези карти?

– Не мога да кажа дали са истински или не, но ми направи впечатление, че имаше всякакви карти и пропуски – служебни, журналистически, дори на ИПА (Международната полицейска асоциация). Не знаем все още дали въобще са били използвани. Имаше пластики без снимки.

– Къде арестувахте бандата измамници и как реагираха, докато ги закопчавахте?

– На различни места, акцията се проведе основно в София, а един от членовете на групата задържахме в Монтана. Много от хората бяха в офиса, но същевременно проведохме процесуално-следствени действия и по домашните им адреси. На въпроса как реагираха – спокойно. Ние предварително бяхме направили план как да действаме и нямаше нищо чрезвичайно, всичко мина спокойно.

– Защо се наложи да ги разработвате близо 4 години преди да ги арестувате?

– Вижте, едно е да се направи журналистическа разработка, да се намерят хора, които да кажат нещо, съвсем друго е информацията да бъде събрана, анализирана и вкарана в законовите рамки, за да добие тежест в съда и след това да има присъди. Мога да ви кажа още, че в момента проверяваме и групата мамила ли е чужди граждани. Предполагаме, че да, но трябва да се докаже.

– Във вашия ресор спадат и компютърните престъпления. В момента в пандемията какви онлайн измами стават най-много? Вече знаем, че в най-голямата платформа за безплатни обяви гъмжи от хакери.

– Действително в пандемията хората ползват много компютри за почти всички дейности, което е основен повод за увеличаване на измамите и за най-различни по вид, включително и фишинг мейли. Искам обаче да обърна внимание на нещо друго, което опитваме да развием още по-добре, а именно работата по линия на педофилията. От началото на тази година всеки месец по 2-3 педофили задържаме, което е много.

– Преди няколко дни имаше информация, че в Англия измамници събират пари онлайн уж за медиците на първа линия, като хората бяха призовавани да дарят по 1 паунд. У нас има ли такива случаи?

– Постоянно има измами по линия на пандемията, но слава Богу, за медици не съм срещал фишинг. По отношение на сайтове за обяви, които казахте и вие, мога да кажа само едно. Човек може да познае, че става въпрос за измама, ако потребителят отсреща опита да го изведе от платформата и да го накара комуникацията да мине във вайбър например. Тогава става дума за измама.

в. „Телеграф“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *