Законът „Магнитски“ удря и банките, които държат парите на санкционираните за корупция

Законът „Магнитски“ удря и банките, които държат парите на санкционираните за корупция

Журналистът от Чикаго Симеон Гаспаров, наблюдаващ политическата и икономическа ситуация в САЩ, коментира пред БНТ, че законът „Магнитски“, по който вчера Вашингтон наложи санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, е много тежък и действа като закона на доминото.

По думите му той обхваща не само хората около кръга на тримата и техните близки и техни партньори, но много тежко ще засегне и банките, които държат техните пари.

„Защото ако някоя от тези банки си позволи да им даде тези пари, тази банка ще бъде санкционирана от финансовото министерство на САЩ три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, ако аз съм вложил 1 милион долара, банката ще трябва да плати 3 милиона, а също така ще ѝ бъде забранено да извършва каквито и да е банкови операции“, обясни журналистът.

Той припомни, че законът „Магнитски“ е подписан от Барак Обама, но този, който го е направил глобален, е Доналд Тръмп.

„Законът засяга не само страни от обкръжението на Путин, но вече има и китайски бизнесмени, сред засегнатите са и лидерът на Венецуела Николас Мадуро, както и хора от Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Кашоги“, допълни Гаспаров.

По думите на журналиста не само в САЩ, навсякъде по света нито една банкова институция вече няма да посмее да прехвърли или да придвижи каквато и да е парична сума, защото тя моментално попада в черния списък.

„Този закон не засяга България, той е добър за България, защото тези пари ще бъдат върнати на хората, на България. С тях ще се построят детски градини, училища, ще се раздвижи икономиката“, коментира Гаспаров.

Според него в процентно отношение това е безпрецедентен случай – защото в Китай са четирима бизнесмени, а в България – трима. И независимо дали е Байдън, или Тръмп – това е щяло да се случи.

„Аз мисля, че тези санкции дават зелена светлина на българските институции да не се притесняват, а да действат. Има закони, има европейска Конституция, има българска Конституция. Затова ги има тези закони, за да се действа по тях“, каза журналистът.

По думите му единственият начин да паднат тези санкции, е ако прокуратурата се задейства и има съдебно дело, с прозрачен процес и там да се реши откъде са влезли тези пари и как ще се върнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *