Завършването на магистрала „Струма“ е приоритет в новата програма до 2027-ма

Завършването на автомагистрала „Струма“ е приоритет в новата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. След приключването на най-сложния участък от Крупник до Кресна през Кресненското дефиле, се очаква значително да се подобри безопасността и комфорта на пътуване. Доизграждането на магистрала „Струма“ ще подобри транспортната свързаност с Гърция.

Голяма част от трафика ще се прехвърли изцяло към магистралата, а съществуващите пътища ще бъдат обслужваща инфраструктура към селищата в региона. Довършването на автомагистрала „Струма“ ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, както и нивата на шум, в резултат на осигуряване на оптимална скорост на трафика и елиминиране на задръстванията около населените места.

Проектът ще бъде реализиран като част от приоритета за развитие на пътната инфраструктура по основната Трансевропейска транспортна мрежа. Участъкът през Кресненското дефиле, който е по известен като Лот 3.2, е разделен на два етапа. Подготвителните дейности се изпълняват в настоящия програмен период 2014-2020 г. Вторият етап обхваща новото строителство и рехабилитацията на съществуващия път I-1 Е-79.

Изграждането на Лот 3.2 щe cтapтиpa cлeд изпълнeниe нa aнгaжимeнтитe, пoeти пpeд Eвpoпeйcкaтa кoмиcия. Те включват дoпълвaнe нa eкoлoгичнaтa дoкyмeнтaция зa защитените видoвe в двeтe зoни oт мpeжaтa Haтypa 2000, пpeз кoитo пpeминaвa участъкът, нaмaлявaнe нa нaтиcкa oт тpaфикa въpxy пpиpoдaтa и пoвишaвaнe нa бeзoпacнocттa в oтceчкaтa oт E-79 пpeз дeфилeтo.

Изграждането на автомагистралата от Благоевград до Сандански е приоритет на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. През програмния период 2007-2013 г. бяха изградени участъците от Долна Диканя до Благоевград и от Сандански до Кулата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *