Жители на кв. „Освобождение“: Чупим си колите, газим кал, вечер се прибираме с фенери в тъмницата

Жители на улиците „Здраве“ и Витоша“ в благоевградския кв. „Освобождение“ са на ръба на търпението си заради калта, която газят от години. В жалба до общината и ОбС те заявяват, че заради неадекватно управление на града в последните години са на това дередже.

„Подавали сме многократно жалби за отчайващата инфраструктура, но сме се сблъсквали със стена от незаинтересованост. Улиците са без асфалт, целите в огромни дупки, през които дори опитен шофьор не може да мине, ако колата му е по-ниска”, жалят се благоевградчани.

„В сухо време се образуват облаци прах, а в мокро локвите се превръщат в кратери. Такситата отказват да влизат. В началото на ул. „Витоша” има опасност от активизиране на свлачище, а при мокро време отгоре непрекъснато падат камъни и създават сериозен риск за живота и здравето на минувачите“, пише в жалбата.

На двете улици живеят над сто души и питат как общината е намерила средства за предизборно цялостно козметично асфалтиране на ул. „Шар планина“ и „Дойран“, а за техните улици пари все няма, информира в. „Струма“.

„За определени хора, живеещи на улици с 1 и 2 къщи като „Ветрен“, бяха реализирани европейски проекти и намерени средства за пълна реконструкция. Но чашата на търпението ни преля от преместването на градския водопровод по дължината на ул. „Здраве“, която в момента е разкопана. И вместо да асфалтират нашите улици, ще асфалтират единствено ул. „Листопад“, до която се стига, минавайки по „Витоша“ и „Здраве“. Намериха се пари за улица, на която има построени една кооперация и една къща, а не бяха включени в същия проект и тези много по-належащи улици, на които живеят много повече хора“, упрекват в жалбата си хората управниците.

Гневът им е още по-голям, защото чакъла по ул. „Здраве“ платили и положили сами преди време, а сега при изкопните дейности за водопровода той бил премахнат, и всички са принудени да газят кал и глина. Хората се опасяват, че ремонтът на водопровода ще се проточи поне година и никой не е предвидил в бюджета средства междувременно да се запълнят с чакъл кратерите.

Живеещите на двете улици апелират спешно в бюджет 2022 на общината да се заделят пари за запълване на дупките с чакъл или натрошен асфалт до приключване на строителните дейности по ул. „Листопад“, както и да се осигурят средства за облагородяване и осветление, защото вечер се прибират с фенери, а детска количка е невъзможно да мине. Те са готови да излязат и на протест, ако жалбата им остане нечута.

Припомняме, че строителството на ул. „Листопад” и изместването на захранващия водопровод се финансират чрез проект по ОП „Региони в растеж“. Обществените поръчки за проектиране и строителство бяха проведени от екипа на екскмета Р. Томов и бяха спечелени от ДЗЗД „ВТ Листопад 2020“, чиито документи бяха внесени в общината от „ВИП Трейд енд билд“ ЕООД на тотомилионера Николай Динков-Нинджата. Договорите бяха подписани на 28 май 2021 г., като за ул. „Листопад“ цената е 1 150 946,84 лв. с ДДС със срок на изпълнение 240 дни, а изместването на водопровода струва 425 295,47 лв. с ДДС, със срок за работа 150 календарни дни. В поръчката участваха общо 5 фирми и обединения, но останалите 4 бяха отстранени от надпреварата.

Сега благоевградчани се надяват новият кметски екип да реагира на жалбата им и да съдейства проблемът да бъде решен максимално бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *