Жена загина след над 100 метра падане в Пирин

Тежка акция на планинските спасители в Пирин. 53-годишна жена загина след сериозно падане в планината.

Около 14.30 часа е получен сигнал за жена, която е паднала в улей в района на връх Джано, който се намира на 2700 м надморска височина. Пострадалата е получила тежки травми и е изпаднала в безсъзнание след падане над 100 метра в улея, който е бил заснежен. Спасители веднага са тръгнали на място, но са преценили, че е твърде опасно. Затова са поискали помощ от военното министерство.

Вертолет „Кугар“ е излетял от авиобаза „Крумово“ и се е насочил към мястото. След 17 часа спасителите са успели да натоварят жената на вертолета и да я предадат на спешните медици, които да я откарат до лечебно заведение. Жената обаче е загинала в болницата.

„С хеликоптер нещата се случва буквално за няколко минути. Акцията по въздух спести повече от 10-12 часа работа в рисков терен на поне 20-25 спасителя“, обясни планинският спасител Атанас Уков.

Акцията за спасителите обаче все още не е приключила. Тепърва те трябва да слязат към по-ниската част на планината, където вали сняг, има и мъгла. Пострадалата е била на преход в планината, заедно със съпруга си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *