Ето на какво са симптом треперещите ръце

Ето на какво са симптом треперещите ръце

Треморът е състояние, при което крайниците или цялото тяло се клатят или фино треперят. Той може да се появи като временно състояние под въздействието на стрес при здрав човек. Но ако сте спокойни и ръцете ви все още треперят, това е симптом на заболяване на нервната система. На какво може да бъдат симптом треперещите ръце?

Постуралният тремор възниква в статично положение, особено забележимо, когато пациентът изпъва ръцете си напред. Той може да бъде свързана с отравяне, като например препиване с алкохол. В този случай се наблюдава сутрин след бурна нощ. Такъв тремор не е опасен и преминава с течение на времето. Треморът може да бъде и проява на повишена тревожност – в този случай успокояващите медикаменти помагат.

Необходимо е да се провери и щитовидната жлеза, защото понякога „треперенето“ се свързва със заболявания на този орган. Преднамереният тремор е забележим при движение и се отличава с големи „отклонения“, когато се движат ръцете. Например при такъв тремор пациентът не може да стигне до върха на носа си със затворени очи. Този симптом е по-неприятен от първия и по-често е признак на сериозно увреждане на нервната система.

Среща се при сътресение, редица наследствени заболявания (включително болест на Уилсън-Коновалов), чернодробна и бъбречна недостатъчност. Едно от най-често срещаните заболявания в напреднала възраст е болестта на Паркинсон, която се развива постепенно, като първият симптом често е тремор на крайниците. Болестта е нелечима, но съвременните лекарства могат значително да забавят развитието ѝ. Важно е да потърсите помощ при първите признаци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.