Ето кой е новият шеф на bTV и „Теленор“ на мястото на загиналия Келнер

Ладислав Бартоничек сяда в директорското кресло в компанията PPF на най-богатия чех Петр Келнер, който загина в събота в катастрофа с хеликоптер в Аляска, твърдят чешки медии. Централата на PPF потвърди новината за наследника на Келнер. Бартоничек ще поеме и българските гиганти „Теленор“ и bTV, придобити наскоро от Келнер.

Ладислав Бартоничек, който е миноритарен собственик и акционер в PPF Group NV с 0,535% дял, е заедно с Келнер от 1991 г. Ако загиналият милиардер се е занимавал в последните години със стратегическите проекти на компанията, то Бартоничек реално е управлявал оперативно целия бизнес.

Първоначално в PPF са очаквали голямата дъщеря на Келнер да влезе в управлението на фонда, но очевидно семейната компания ще бъде поета от най-дългогодишния партньор на Келнер.

Роденият през 1964 г. инженер е завършил електротехническия факултет на Чешкия технически университет в Прага.

Бартоничек се присъединява към PPF investicni spolecnost през 1991 г. като изпълнителен директор. На този пост получава MBA от Рочестърския технологичен институт, Ню Йорк, през 1993 г. От 1996 г. до септември 2006 г. служи като главен изпълнителен директор на застрахователната компания Ceska pojistovna.

През 2007 г. е назначен за главен изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Generali PPF Holding NV (GPH) – една от най-големите застрахователни групи в Централна и Източна Европа, създадена като съвместно предприятие на PPF Group и Assicurazioni Generali. Заема поста си на главен изпълнителен директор в GPH до март 2013 г. Скромен, тих и симпатичен човек, по мнение на служители на групата, който може да бъде срещнат и на трамвайната спирка на излизане от работа.

От март 2014 г. до февруари 2018 г. той е главен изпълнителен директор на SOTIO a.s., биотехнологичната компания на PPF Group. От 2018 г. отговаря за телекомуникационния бизнес на групата, чийто акционер е от 2007 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *