Есемес ще ни известява за бедствие или терор

Ако се намираме близо до природно бедствие, терористичен акт или друга извънредна ситуация, от средата на годината ще ни известяват с SMS. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, които депутатите приеха окончателно в сряда.

Системата за предупреждение ще се въведе чрез европейския номер за спешни повиквания 112 и ще осигурява изпращане на съобщения към мобилните телефони на засегнатите в случаи на извънредни ситуации в съответен географски район.

С други промени в закона бързият интернет се включва в универсалната услуга. Това означава, че доставчиците ще трябва да осигуряват такъв за всеки, независимо къде живее. Бързият интернет трябва да дава възможност да се ползва безпроблемно имейл, търсачки и онлайн банкиране например. Услугата трябва да е с достъпна цена, а Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще определя кой оператор ще има задължение да я предоставя. Възможно е да има повече от един доставчик и да се направи разделение на географски принцип.

С наредба към закона допълнително ще се посочи с каква скорост трябва да е предоставяният интернет пакет, след като законът бъде обнародван в “Държавен вестник”.

Друга законова поправка предвижда възможност една от включените в пакет услуги да бъде прекратена и да се ползва от друг доставчик. В такъв случай при предсрочно прекратяване на договора за пакетна услуга ще се плаща неустойка само за тази част, която няма да се ползва, например за интернет или за телевизия, а не за цялата стойност на договора.

До този момент нямаше възможност за отказ само от една услуга, а се прекратяваше целият договор при желание на клиента, но в такъв случай той дължеше неустойка върху пълната такса.

Информацията от операторите за това къде е засечен даден мобилен телефон ще може да се използва и за търсене на лица, обявени за общодържавно издирване, както и за такива, осъдени на лишаване от свобода за тежки престъпления, гласят други законови поправки.

През ноември миналата година Конституционният съд обяви за противоконституционни сходни промени, които депутатите приеха в извънредния закон през март миналата година. Те предвиждаха да се даде достъп на МВР до данни от мобилните устройства, за да бъде проследявано местоположението на лица, поставени под карантина или задължително лечение.

В свое становище Министерството на правосъдието сега посочва, че предоставянето на информацията, съдържаща се в справките на операторите, е необходима за установяване на издирвано лице, като това щяло да улесни намирането на хора, които се опитват да се скрият от правосъдието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *