Ердоган след триумфа на балотажа: Турция победи!

Не само аз съм победител на втория тур на президентските избори, Турция също е победител. Това заяви тази нощ държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, който спечели втория кръг на изборите.

Ердоган се обърна към огромен брой поддръжници от балкона на президентския дворец „Бештепе“ в Анкара. Президентът пристигна в турската столица от Истанбул.

Ние не сме единствените победители на изборите. Победител е Турция, победител е нашият народ, победител е нашата демокрация, каза Ердоган пред хилядите си привърженици.

Ердоган също така посочи, че инфлацията е един от основните проблеми за страната му, като обеща да я намали.

Лихвеният процент е намален до 8,5 процента и инфлацията ще намалее. Те (опозицията – бел. авт.) не са в състояние да се конкурират с нас. Единственото, което могат да направят, е да дежурят пред вратата на Международния валутен фонд, заяви Ердоган.

Пред двореца „Бештепе“ се събраха хиляди поддръжници на Ердоган. Хората носеха турски флагове, флагове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и знамена на Партията на националистическото действие, която е основният съюзник в Републиканския алианс на Ердоган.

Поддръжниците на президента ликуваха, като скандираха лозунги в негова подкрепа. Някои от тях танцуваха хоро.

Пред двореца „Бештепе“ до късно през нощта се стичаха радостни граждани с малки деца и бебета, въпреки че в столицата започна леко да вали.

Булевардите и улиците на Анкара бяха пълни с автомобили с цели семейства, подкрепящи лидера Ердоган. На много места в столицата се образуваха километрични задръствания.

Председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Ахмет Йенер обяви късно снощи победата на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган на втория кръг на президентските избори.

Ердоган е получил 52,14 процента от гласовете, а опонентът му от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 47,86 процента, показват предварителните резултати, цитирани от Йенер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *