Епидемиолог: Връщането в училище вдигна броя на заразените

„Връщането на учениците в класните стаи януари доведе до по-голямо разпространение на коронавируса. Малките ученици са стриктни и изпълняват, но имат нужда от повече контрол. По-големите контактуват повече и извън училище. Този тип организирани колективи повишават риска“, заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ фактор са и многото хора, които се върнаха от Великобритания. Тя смята, че не трябва да обвиняваме студентите ни от Острова, защото те са подходили отговорно.

„Някои хора знаят, че имат симптоми, но не се самоизолират. За нас социалният фактор е съвкупност от неща в обществото, които помагат за разпространението на Ковид-19 – например липсата на проследяемост при контактните лица. Някои хора предпочитат да се върнат на работното си място, за да не се налага да излизат в болнични“, добави д-р Бацелова.

Епидемиологът даде пример с работещи мерки.

„Една мярка е хората да пазаруват само в магазина, който е в жилищния им район, и така да избягват струпване. Тип по-строги мерки са да не могат лесно да напускат квартала си толкова лесно. Една от най-чудесните мерки е носенето на маски. Тя и дистанцията са изключително важни“, каза още експертът пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса кои са нормалните ефекти от ваксините д-р Бацелова отговори:

„В България продължава да тече ваксинирането. Имаме недостиг на ваксини, но се надяваме скоро да имаме повече дози. Случаят с AstraZeneca не трябва да притеснява хората. Очакваме решението на ЕМА, за да бъдат спокойни хората и да продължим да я прилагаме, тъй като тя се доказва като ефективна и безопасна“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *