Елена Удря е екстрадирана обратно в Румъния след 2 месеца в българския арест

Елена Удря е екстрадирана обратно в Румъния след 2 месеца в българския арест. Бившата румънска министърка на туризма е отведена в женския затвор “Търгшор” в четвъртък.

Там тя ще трябва да излежи присъда от 6 г. заради корупция. Българските власти са предали Удря през граничния пункт Гюргево. Оттам тя била транспортирана от служители на Националната администрация на местата за лишаване от свобода до женския затвор.

Два дни преди да бъде предадена на Румъния, съдът в Страсбург е отказал да прекрати европейската ѝ заповед за арест. Молбата е била подадена от Удря заради лошите условия в затворите в родината ѝ.

Според румънски медии Елена Удря ще бъде под карантина 21 дни, преди да бъде преместена при останалите жени в затвора.

До предаването ѝ на Румъния се стигна след решение на Софийския апелативен съд (САС) на 10 юни. Искането за това бе отправено от Румъния във връзка с издадена Европейска заповед за арест по повод на произнесена ефективна присъда.

Екстрадицията ѝ бе отлагана 2 месеца, а самата Удря поиска да остане в България

Тя се мотивира с липсата на справедлив съдебен процес в родината си, както и подходящи условия в затвора.

На последното заседание на САС бившата румънска министърка поиска да направи преюдициално запитване. Чрез него Удря поиска Съдът на Европейския съюз в Люксембург да се произнесе дали българският съд има доказателства, че в Румъния ще бъдат нарушени нейните човешки права. И на базата на това решение да бъде отказана екстрадицията в родината ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *