Електрическият Kia EV6 се оказа по-бърз от Porsche Taycan

Преди около 2 седмици Kia представи електромобила си от ново поколение EV6, но не разкри техническите му характеристики. Сега те вече са известни и някои от тях изглеждат доста впечатляващо.

Оказва се, че най-мощната модификация на EV6 може да ускори от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди, което не е по сили на повечето версии на Porsche Taycan. Освен това, електромобилът може да се зарежда с мощност от 400 до 800V, като това се дължи на новата платформа на корейския производител E-GMP.

Размерите на Kia EV6 са дължина от 4680 мм, широчина – 1880 мм) и височина от 1550 мм, като разстоянието между двете оси е 2900 мм. Това означава, че електромобилът е с по-малки размери от Sorento, като го превъзхожда единствено по разстоянието между двете оси, което е с 86 мм по-голямо.

Корейският производител разкри и интериора на електромобила, в който основна роля играят 12-инчов цифров приборен панел и информационно развлекателна система със същия размер на дисплея. От Kia не съобщават подробности, но все пак разкриват, че информационно-развлекателната система разполага с технологията Kia Connect, която позволява безжични актуализации и услуги в реално време. В резултат на това, собствениците могат да намерят зарядни станции наблизо, да наблюдават състоянието на зареждане и да видят текущия си пробег, който могат да изминат.

В салона също така се вижда волан с две спици, футуристично разпределително устройство и дисплей с увеличена реалност. Моделът може да бъде оборудван и с аудиосистема Meridian с 14 високоговорителя, която има технология „Active Sound Design”. Тя представлява изкуствен генератор на шум, който се адаптира към скоростта на автомобила.

В оборудването на модела са включени системи за подпомагане на водача, като Lane Follow Assist, Safe Exit Assist, Remote Smart Parking Assist и Highway Driving Assist 2. Последната съчетава адаптивен круиз-контрол с функция за центриране на лентата, като същевременно дава възможност на шофьорите за да сменя лентите с просто натискане на индикатора. Освен това, в интериора има EV6 се вижда „плаваща“ централна конзола и жълти акценти. Моделът разполага и с „релаксиращи седалки“, които са леки и покрити с тъкани, създадени от рециклирана пластмаса.

Голямото междуосие позволява просторен интериор и удобно товарно отделение, което побира до 520 литра багаж. Това пространство може да бъде разширено до 1300 литра при сгъване на задните седалки.

ia EV6 ще се предлага в различни конфигурации – със стандарти или големи батерии, както със задно предаване или задвижване на всички колела. Базовият вариант има мотор със 170 к.с. и 350 Нм, който е съчетан с батерия с капацитет 58 кВт/ч. Следва версия с 4х4, при която има още един електромотор, а мощността скача до 235 к.с. и 606 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,2 секунди.

Предлага се и вариант с батерия със 77,4 кВт/ч, при която мощността на двигателя вече е 228 к.с. и 350 Нм. Същият акумулатор, но с два електромотора и система 4х4, увеличава мощността на 325 к.с. и 606 Нм. Тук вече ускорение до 100 км/ч от място става за 5,2 секунди, а пробегът достига 510 км по комбинирания цикъл на WLTP.

На върха на гамата е версията EV6 GT, която се предлага изключително с задвижване на четирите колела и голямата батерия. Комбинирана мощност е 585 к.с. и 740 Нм, като ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,5 секунди, а това е по-бързо дори от Porsche Taycan 4S.

Максималната скорост на EV6 GT е 260 км, но пробегът е 405 км. Тази версия разполага и с електронен диференциален софтуер с ограничено приплъзване, който обещава да осигури динамични характеристики на каране и управление.

Както вече стана дума, EV6 е изграден на новата платформа E-GMP, като разполага с възможности за зареждане между 400V и 800V. Това му позволява зареждане от 10 до 80% зареждане само за 18 минути. За да се увеличи максимално пробега, електромобилът разполага и с енергийно ефективна термопомпа, която отвежда отпадъчната топлина от охладителната система на автомобила.

Моделът разполага и с интелигентна рекуперативна спирачна система с шест различни нива на възстановяване. EV6 има вграден контролен блок за зареждане, който позволява функция за претоварване на автомобила. Макар това да не звучи твърде вълнуващо, то ефективно превръща модела в гигантска батерия, която може да доставя енергия за други неща.

EV6 може да захранва климатик и 55-инчов телевизор за повече от 24 часа по време на прекъсване на енергоснабдяването. Моделът може да се използва и за зареждане на друго електрическо превозно средство, като му дава достатъчно енергия, за да стигне до близката станция за зареждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *