Ексшефове на ВиК Благоевград в битката за 2 места в директорския борд на холдинга

Бившите шефове на ВиК – Благоевград Божидар Спасов и Росица Димитрова влизат в оспорвана битка за независими членове на съвета на директорите на „Български ВиК холдинг” ЕАД. Заедно с тях допуснати до представяне на концепция от 15 стр. за развитие на предприятието за 5-годишен период на управление са колегите им Росен Найденов от Стара Загора и Атанас Бояджиев, бившият председател на холдинга Иван Иванов, бившият изпълнителен директор Кънчо Кънчев, бизнесменът Здравко Анакиев и др.

Р. Димитрова беше начело на водното дружество в Благоевград от 2014 до 2021 г., а Спасов го управлява преди нея – до 2012 г. И двамата бяха назначени по време на управлението на ГЕРБ и бяха членове на партията. През 2019 г. Спасов обаче изневери на Б. Борисов и стана кандидат за общински съветник от партия ДПС. Миналото лято той съвсем изненадващо бе назначен от служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков за председател на съвета на директорите на ВиК холдинга, където в момента е член.

Обявеният конкурс е за 2-ма членове на СД. Общо допуснатите до участие са 10. Какъв е размерът на заплатите им не е обявено.

Конкурсната надпревара бе обявена с публична покана през ноември 2022 г. Пред кандидатите бяха поставени дълга поредица изисквания, сред които и да не са членове на политически кабинет и секретар на община, да не извършват търговски сделки от свое или от чуждо име, когато се извършва дейност, сходна с дейността на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, да не са служители в холдинга и др. Те бяха предупредени, че за допускане до конкурса трябва да имат добра репутация, а за нея ще се съди по информацията, която е на разположение на министъра на регионалното развитие и благоустройството, и на комисията за номиниране.

10-имата са прескочили репутационната бариера, а след защита на концепцията следва интервю с допуснатите до финалния етап. В крайната оценка тежест от 40% ще има писменото представяне, а 60% – устното. Двамата финалисти ще бъдат одобрени лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството и с тях ще бъдат сключени 5-годишни договори. Най-вероятно за финализиране на конкурса ще се изчакат предсрочните парламентарни избори, пише „Струма“.

„Български ВиК холдинг” бе създаден на 22 януари 2020 г. с решение на МС и предмет на дейност: придобиване и управление на участия в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура. При учредяването държавата наля в него 1 млрд. лв., а към момента капиталът му е 1 040 902 000 лв. чрез апорт на непарична вноска – държавните дялове на 24-те ВиК дружества.

В края на 2021 г. мегахолдингът създаде ново ЕООД „ВиК Енерджи Груп“ с цел за оптимизиране на цената на закупуваната ел. енергия в по-големи количества от Българска независима енергийна борса и последващата й продажба на ВиК операторите.

Към 31.12.2021 г. холдингът приключи годината със счетоводната загуба от 2 347 хил. лв., а към 30.09.2022 г. загубата е в размер на 888 хил. лв.

За 2 г. изреждащите се един след друг служебни регионални министри неизменно уволняваха завареното ръководство на холдинга и назначаваха ново. Според Търговския регистър в момента и управителният, и надзорният съвет са с прекратен мандат, а членовете на СД са до провеждане на конкурс за местата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *